BLOGG: Unga behöver få möjlighet att tala om sina familjesituationer

Publicerat den Kategoriserat som Alla

Vi behöver prata mer om hur vuxnas missbruk, psykiska ohälsa och våldsamma beteende påverkar barn och unga. Det är viktigt att det också finns kanaler där unga som har det jobbigt hemma eller oroar sig för en nära vuxens mående kan få stöd anonymt. Vi på Stiftelsen Bensow är förväntansfulla inför vårt nya samarbete med Ärligt talat-chatten.

Visste du att ungefär vart fjärde barn i Finland växer upp med en nära vuxen som har ett missbruk, psykisk ohälsa eller använder våld? De här barnen utgör en stor andel av barnskyddets klienter och de barn som omhändertas. Familjesituationen påverkar barnens vardag här och nu, men också deras välmående i framtiden. Problemen blir ofta generationsöverskridande om barnen inte får det stöd de behöver för att förstå den vuxnas sjukdom och hantera sin vardag samt de känslor och tankar som familjesituationen väcker.  Ändå talas det ganska lite om hur vuxnas missbruk och psykiska ohälsa påverkar barnen i familjen. Tystnaden kring temat gör det svårt för barn och unga att berätta om sin familjesituation och det är vanligt med känslor av bl.a. skuld, skam och ensamhet.

Sedan år 2019 erbjuder vi på Stiftelsen Bensow stöd till anhöriga barn och unga genom vår Min stig-verksamhet. Vi erbjuder individuellt stöd, kamratstöd och lägerverksamhet. Dessutom besöker vi skolor för att sprida information om missbruk, psykisk ohälsa och våld i familjen till både elever och skolpersonal. Vi tänker att det är viktigt att alla känner till hur vanligt det är med missbruk, psykisk ohälsa och våld i familjer och hur det kan påverka barnen. Genom att tala om temat på ett allmänt plan, som vilket annat samhällsfenomen som helst, så visar vi att man får prata om det. De här diskussionerna är också viktiga för att öka förståelsen bland både elever och personal. Då alla känner till hur barnen i familjen kan påverkas av en nära vuxens missbruk, psykiska ohälsa eller våld samt att det handlar om sjukdomar som kan drabba vem som helst, så kan man sänka tröskeln för unga att våga berätta och få det stöd som de behöver.

Att minska stigmat kring missbruk och psykisk ohälsa i familjen är ett långsiktigt arbete som vi alla kan bidra till genom att tala öppet om dessa teman. Tyvärr är det ännu många barn och unga som inte vågar öppna upp sig om sin familjesituation, utan kanske skäms för den eller är rädda för att förvärra situationen eller svika den vuxna om de berättar. Därför är det viktigt att det också finns anonyma stödtjänster för den här målgruppen. Vi är väldigt glada över vårt nya samarbete med Ärligt talat-chatten där en handledare från Min stig kommer att finnas på plats varje torsdag kl. 19-22 under hösten. 

I chatten kan unga dela sina tankar, känslor och funderingar och få stöd. Vi ger gärna information som ökar förståelsen för den vuxnas sjukdom och hur den påverkar beteendet och vardagen i familjen. Vi betonar att det aldrig är barnets fel att en vuxen blir sjuk, att man får prata om sin familjesituation, att man har rätt att må bra oberoende av hur den vuxna mår och att också barnet i familjen har rätt till stöd då en vuxen är sjuk. Barnet kan inte få den vuxna att bli frisk, men vi kan hjälpa de unga med att hitta strategier för att hantera sin vardag och själva må bra. Vi kan också hjälpa dem att hitta stödtjänster där var de bor. 

Vi är ivriga och förväntansfulla inför samarbetet med Ärligt talat!

Ellen Holmström, sakkunnig

Stiftelsen Bensow

Skip to content