VÅGA FRÅGA!
På VÅGA FRÅGA kan du ställa anonyma frågor till experter om en mängd ämnen, inklusive arbete, studier, psykiskt och fysiskt välmående, relationer och sex. Du har också möjlighet att läsa andras frågor och svar.
Våga fråga är ett samarbete med Decibel.
Syftet med Våga fråga är att erbjuda unga hjälp genom att svara på frågor med fakta, råd, olika synvinklar och erfarenheter.
OBS! Vissa frågor & svar kan ha några år på nacken (finns redan tusentals frågor med svar i arkivet), och eftersom allt från teknik till läkemedelsindustrin ständigt förnyas och förbättras kanske inte fakta i svaren längre är aktuella. Ställ då din fråga på nytt, så får du färsk information.
Så här ställer du en fråga:
Bra att veta! Texten i hemliga rutan, hemkommun, ålder och kön syns inte på nätet. De ser endast ungdomsinformatörerna.
Om det är många personer inblandade i din historia, så använd tex Kompis A eller Kille X, så hänger vi bättre med i svängarna. Använd inte exempelvis kompisars riktiga namn och skriv inte något som kan vara kränkande mot någon annan.
Var anonym. Undvik att skriva in hela ditt namn, kontaktuppgifter – överlag sådana saker som gör att dina kompisar eller andra i kommunen direkt förstår att det är just du som skriver. Vi gör också allt vi kan för att du ska få vara anonym, så när vi läst din fråga kan vi ta bort ännu flera detaljer om vi tycker att det behövs för att ingen ska kunna känna igen dig.
- Ge din fråga en rubrik. Rubriken får gärna kort beskriva vad frågan handlar om, så förstår vi genast vad det är frågan om. Genom rubriken hittar du också lätt din fråga igen när du vill läsa svaret på den.
- Skriv din fråga. Skriv precis så som du känner för att skriva. Det får vara hur långt som helst – ju fler detaljer i berättelsen, desto bättre kan vi svara. Du behöver inte fundera på rättstavning, meningsbyggnad eller annat grammatikaliskt och du kan gärna skriva på dialekt eller talspråk om det känns bäst för dig.
- Skriv eventuellt i ”hemliga rutan”. Om du har något du vill tillägga så att ungdomsinformatörerna/experterna ska förstå bättre, så kan du göra det i hemliga rutan. Innehållet i den syns INTE på nätet. OBS! Skriv inte hela frågan i hemliga rutan.
4. Välj vilken kategori.
5. Välj hemkommun. Klicka i den kommun du bor i. Det här behöver vi veta både för att bättre kunna svara på din fråga och för statistikens skull.
6. Välj din ålder. Det här behöver vi veta både för att bättre kunna svara på din fråga och för statistikens skull.
7. Välj kön. Alternativen är pojke, flicka eller annat. Det hjälper oss också att svara på din fråga.
8. Skriv in din signatur. En signatur är ungefär som ett nickname eller ett användarnamn och du bestämmer själv vad du vill kalla dig.
Klicka på SKICKA!
Vi svarar så fort vi kan, men försöker att alltid besvara frågor inom fem arbetsdagar.
Du kan kolla om du har fått svar på din fråga genom att leta upp den i listan på frågor. Snabbast går det om du går på Frågor och svar-sidan och skriver in din signatur som sökord eller söker på den kategori du valde och anger tiden till exempelvis den senaste veckan. Då borde du genast se din fråga i listningen.
Våra principer är att varje fråga – och varje ungdom – förtjänar ett personligt svar och därför undviker vi att kopiera texter/gamla svar. Om ungdomsinformatören använt en källa för att få fram den efterfrågade informationen, så länkar hon/han till den eller nämner den, så att du ska kunna få mera information därifrån.
Kommentarer
Du kan kommentera en annan persons fråga eller svar. Du kan också ställa följdfrågor som en kommentar på en fråga du själv ställt och fått svar på. När du kommenterar så följer du samma principer som när du ställer en fråga. Se här ovanför under rubriken Så här ställer du en fråga.
MEN! Din kommentar kommer INTE att synas direkt på sajten, eftersom ungdomsinformatörerna måste läsa igenom den först innan den kan publiceras. Det här gör vi för att inte någon ska kunna skriva några kränkande, brottsliga eller helt enkelt bara sårande kommentarer till någon annan.
Våra experter
Luckan UngInfo samarbetar med en rad experter för att svara på frågorna vi får in. Stort tack till alla som bidrar med sin sakkunskap!
Decibel
Ehyt
Juristklubben Codex rf
Krisjouren för unga
Marthaförbundet
Medicinarklubben Thorax rf
Natur och miljö
Regnbågsallians
Stationens barn
Ätstörningscentrum