Sex&Sånt

Publicerat den Kategoriserat som Alla

Jag minns en dag i högstadiet, i nian tror jag att jag gick. En sexualterapeut var på besök i skolan och alla elever i klasserna 7 till 10 fick infinna sig i biologiklassrummet för ett par timmar sexualundervisning. För många av oss var det första gången vi fick någon sådan undervisning alls. Klassrummet var varmt, lite dunkelt och luften var tjock av ett nervöst fnitter blandat med förväntan, rodnad, en gnutta skräck och – framför allt – nyfikenhet. Vem är inte nyfiken på sex? Jag var det i alla fall! Jag och en rejäl näve andra fnittriga tonåringar. Nu skulle vi äntligen få lära oss allt om sex!

…Vi lärde oss inte allt om sex. Vi lärde oss hur könsorganen ser ut och hur de fungerar, vi lärde oss om sexuella läggningar och att det är helt okej att bli kär i sin kompis av samma kön. Vi lärde oss hur man trär på en kondom och hur könssjukdomar smittar. Vi lärde oss att sex inte bara består av samlag utan är så mycket mer. Vi lärde oss att det är bra att praaaata. Det är inte allt. Sex och sånt är så mycket mer än könsorgan, läggningar, kondomer, sjukdomar, samlag och praaaata. Min nyfikenhet blev inte stillad.

Det finns oändligt med viktiga grejer att lära sig om sex och sånt, och många av de sakerna kom förstås upp den där eftermiddagen i högstadiet. Jag vet inte hur en expert skulle rangordna sådana fakta i viktighet, men vad jag själv genom åren värdesatt allra mest är ändå den där sista grejen: praaaata. Javisst, det är jätteviktigt att veta hur könssjukdomar smittar och hur man på bästa vis använder en kondom, och hur könsorganen funkar och så vidare med mera – men under åren som gått från att jag var 15 och satt i det där dunkla, varma klassrummet till där jag är idag har jag allt som oftast funnit att pratet är nyckeln till allt det där andra också.

Vi måste våga prata om sex! När vi vågar prata om sex blir också sexualundervisningen mera mångsidig och hoppeligen lite mindre genant och obekväm. När vi vågar prata om sex blir det lättare att hitta den gemensamma frekvensen med sexpartnern – vi blir bättre älskare, helt enkelt. När vi vågar prata om sex ökar kunskapen och sexet avdramatiseras. När vi vågar prata om sex behöver ingen känna sig konstig på grund av vad en tänder på; en skofetisch är egentligen inte konstigare än att tända på bröst. När vi vågar prata om sex inser vi snabbt att nästan allt är normalt.
Dessutom är det sjukt roligt att prata sex!

Många år har gått sedan jag inte lärde mig allt om sex den där eftermiddagen i högstadiet. Jag kan fortfarande inte allt om sex. Det är okej, jag behöver inte kunna precis allt. Det viktigaste är ändå att öppna munnen och fråga, fundera, debattera och diskutera.

Julie Ebbe