Sommarjobb

I den här artikeln hittar du information om var och när man skall söka sommarjobb samt vilka olika möjligheter det finns.

Det lönar sig att först fundera var du skulle vilja sommarjobba och vad du är intresserad av. Du kan också fundera ifall du vill erbjuda någon bekant eller en granne att vara barnvakt, göra trädgårdsarbeten eller hjälpa till att rasta hunden och få lön för det.

Det är svårare att hitta ett sommarjobb då man är 14-17 år gammal än om man har fyllt 18 år eftersom en del arbetsplatser kräver att man fyllt 18 år.

När skall jag söka sommarjobb?

Det lönar sig att vara ute i god tid då man skall söka sommarjobb. De flesta sommarjobbsannonser kommer ut i januari-mars men vissa kan komma ut redan i december. Så det gäller att hålla ögonen öppna för sommarjobbsannonser från och med december.

Några exempel på arbetsgivare som brukar söka sommarjobbare: caféer, glasskiosker, bärodlingar, restauranger, småbåtshamnar, inom kyrkan, i olika butiker (S-kedjan, Lidl, Tokmanni), djurparker, nöjesparker (Borgbacken, Särkänniemi, Puuhamaa) eller inom vården.

Var kan jag söka sommarjobb?

Du kan söka efter sommarjobb på olika rekryteringssidor såsom Duunitori eller Kuntarekry. Kommuner brukar ofta sätta ut annonser om de sommarjobb som de erbjuder på sina hemsidor, så det lönar sig att gå in på den egna kommunens hemsida. Vissa kommuner lägger ut en ”sommarjobbsbörs” var det finns listat annonser om olika företag inom kommunen som söker efter sommarjobbare. Man kan hitta sommarjobb inom sociala medier, såsom olika grupper på Facebook var företag kan lägga ut jobbsannonser. Det lönar sig också att titta på olika företags hemsidor och sociala medier ifall de har sommarjobbsannonser, ifall inte så kan man kontakta dem och fråga om de tar emot sommarjobbare.

När behöver jag hygienpass?

Hygienpass är ett test för dig som inom ditt arbete hanterar oförpackade livsmedel eller arbetar i en livsmedelslokal (caféer, restauranger och livsmedelsbutiker som framställer livsmedel). Om man arbetar längre än 3 månader så krävs det att man har ett hygienpass. Passet visar att du har kunskap om livsmedelshygien.

Att ha hygienpass är alltid ett plus då man söker sommarjobb inom restauranger eller caféer. Livsmedelsverket organiserar hygienpasstest och beviljar hygienpass om man blir godkänd i testet. Här kan du läsa om hur testet går till.

hygienepassport.fi hittar du var och när testen ordnas. Hemsidan är främst på finska och engelska, men du hittar också information om var och när du kan skriva testet på svenska.

Viktiga ord och uttryck:

Sommarjobbssedlar: Sommarjobbssedlar är lönestöd för arbetsgivare som anställer unga. Detta betyder att kommunen/staden beviljar ett understöd till arbetsgivare som anställer unga på sommarjobb. Du kan läsa mera om  hur det fungerar på din hemkommuns/stads hemsida.

Jobbansökan eller personligt brev: En text där du berättar vem du är, vad du kan, vad du har för erfarenheter och varför du söker jobbet. Det kan vara ett ansökningsbrev, en e-post eller en blankett.

CV eller meritförteckning: En lista på dina erfarenheter, ditt kunnande och din utbildning samt kontaktuppgifter. Mer info om hur du skriver ett bra CV hittar du i vår artikel CV.

Skattekort: Alla ungdomar som har fyllt 15 år får ett skattekort i början av året. Inkomstgränsen för unga för hela året är alltid 10 000 euro. Skattekortet kommer hem på posten. Skattekortet skall visas till arbetsgivaren genast då anställningen börjar. Här finns mer info om skattekort.

Arbetsskydd finns till för att förbättra välbefinnande och säkerhet på arbetsplatsen. Med arbetarskyddet vill man förebygga insjuknande och olyckor som beror på arbetet, försäkra att arbetsmiljön är trygg och att arbetstagarna mår bra. Det kan till exempel handla om tillgång till skyddsutrustning, skäligt arbetsavtal och hjälp vid osakligt bemötande. Arbetsskyddets målsättning är också att säkra trygga arbetsförhållanden. Du kan kontakta Arbetarskyddsförvaltningen ifall du har frågor kring arbetsmiljön, välmåendet i arbetet eller anställningen (ex. ergonomin på arbetsplatsen, lönen, arbetsavtal, semester, diskriminering i arbetet, osakligt bemötande, trakasserier)

Du kan läsa mer om arbetstagarens rättigheter och skyldigheter samt praktiska saker såsom arbetsintyg och arbetsavtal på dessa länkar: rättigheter-och-skyldigheter och kesäduunari (båda är på svenska)

Rekryteringssidor var du hittar sommarjobbsannonser:

Kesäduuni

Kuntarekry

Nordjobb, sommarjobb i Norden för 18-28 åringar

Duunitori

TE-tjänsterna

Indeed

Careerjet


Tips var man kan söka sommarjobb på svenska:

FDUV

Folkhälsan

Kårkulla

Barnavårdsföreningen

Friends&Brgrs

Ikea

JAG-assistans

Svenska och svenskrelaterade företag i Finland

Seure (huvudstadsregionen)

Starta företag som sommarjobb

Har du funderat på att starta ett eget och prova dina egna vingar? Du kan skapa ditt eget företag och prova på sommarföretagande. Det går också bra att starta ett företag tillsammans med en eller flera vänner.
För att kunna driva företaget på bästa möjliga sätt behöver du få vetskap till exempel om bolagsformer, beskattning, bokföring och budgetering. Fråga din skola eller kommun om möjligheten att få hjälp och stöd att starta eget. En del skolor är med i program där du kan få rådgivning och stöd att starta ditt eget. Många kommuner stöder sommarföretagande via jobbsedlar. Du kan vara i kontakt med nyföretagarcentralen i din kommun. Du kan också kontakta din lokala 4H -förening. Du har tillgång till handledning och hjälp via den lokala 4H -föreningen.

Ungdomar i Esbo bakade sig ett sommarföretag

Hur kan UngInfo hjälpa dig?

Behöver du hjälp med att skriva en CV eller arbetsansökan? Vilka är dina styrkor på arbetsmarknaden och hur söker man jobb? UngInfos vägledare kan hjälpa dig i processen med att hitta jobben du är intresserad av. Du kan boka tid för vägledning med informatören på orten närmast dig här.

Uppdaterad juni 2023

Skip to content