Ekologi, hållbar utveckling och klimatförändring

Varför ständigt detta snack om klimat och miljö, din omgivning ser ju hela tiden helt lika ut, hur påverkar det dig?

De facto är saken följande: du är beroende av naturen bland annat för att kunna andas, för att få mat, för att ha en lämplig temperatur du klarar av att leva i, för att ha ett tak på huvudet. Eller skulle du vilja ge upp något av dessa?

Vi finländare konsumerar på ett sätt som är ohållbart för naturen. Ifall alla skulle konsumera så som finländare gör skulle det behövas 3,4 jordklot. Bland annat har denna konsumtion lett till  att under de senaste 50 åren har mängden ryggradsdjur på jordklotet minskat med 68 % (WWFs rapport, Living planet report 2020). Vårt sätt att leva producerar växthusgaser som leder till en direkt uppvärmning av klimatet. Pröva själv om ditt sätt att leva är hållbart med tanke på klimatet med Sitras livsstilstest: Testa om du är ett hot eller en möjlighet? Klimatsmarta tips för vardagen hittar du på webbsidan 100 smarta vardagsgärningar som upprätthålls av Sitra.

Sitra har beräknat att vi kunde minska på våra växthusgasutsläpp kopplade till mat med 50 %. Detta kan man delvis göra genom att satsa på inhemska råvaror och genom att minska mängden kött och mjölkprodukter i sin kost. I Finland är även matsvinnets andel i hemmen ganska stort, vi kastar årligen bort ungefär 25 kg mat per person. Om du vill hjälpa till att minska butikers och restaurangers matsvinn kan du satsa på sidor så som företagen Fiksuruoka.com (på finska) Matsmart.fi (på finska) och appen ResQ.

Nästan alla produkter vi använder i vår vardag har på ett eller annat sätt sitt ursprung i naturen. Ju fler saker vi konsumerar, desto mer naturresurser måste användas för att producera dem, vissa är förnybara med andra inte. Om något går sönder behöver man inte köpa nytt, ofta går det att reparera, du hittar praktiska tips på webbstjänsten Reparera mera! som upprätthålls av föreningen Natur och miljö. Dessutom sparar du pengar då du inte alltid handlar nya varor.

Miljön kan även påverkas negativt av de produkter vi använder i våra hem. Visste du att rengöringsmedel för hemmet och hygienprodukter kan vara skadliga för din egen hälsa och miljön? För att göra hållbara, miljömedvetna val med tanke på kosmetika kan du ta i bruk CosmEthics appen.

Med tanke på rengöringsmedel hemma, behöver man inte 10 olika med potentiellt skadliga tillsatser, du kan tillreda dina egna, de skonar miljön och din plånbok! Då du handlar kemikalier som är miljömärkta är även belastningen på Östersjön mindre. För fler Östersjösmartha kan du gå in på webbplatsen Östersjön.fi.

Vill du själv göra något konkret för Östersjön? Då kan du till exempel organisera ett Snygg Beach -talko, vilket är både nyttigt och roligt.

Marthaförbundets Östersjöprojekt pågår ända fram till sommaren 2023. Projektets syfte är att ge allmänheten kunskap om åtgärder i vardagen som främjar Östersjöns tillstånd. Har du intresse att veta mer? Då kan du kontakta projektledaren Cecilia Nyman. Projektet erbjuder gratis praktiska kurser och föreläsningar till intresserade.

Många av hemmets produkter, speciellt i köket och badrummet, innehåller ämnen som är direkt skadliga för din hälsa och miljön, de kan bland annat förorsaka allergier och hormonstörningar. Föredra säkra produkter, du hittar information om hur du väljer säkra plaster på Marthaförbundets hemsida.

Svenska.yle.fi har skapat ett heltäckande informationspaket om Finlands utsläpp och vad man gör för att minska utsläpp. Du kan bekanta dig med webbsidan Klimatneutralt Finland 2035.

Texten är skriven av Roosa Mikkola, Marthaförbundet

Uppdaterad juni 2023

Skip to content