Arbetsgivaren vill oftast att du skickar in din CV i samband med en jobbansökan. CV är förkortning av curriculum vitae och kallas även för meritförteckning. En meritförteckning är kort och gott en sammanställning av dina meriter, d.v.s. en beskrivning av utbildningar du gått, arbeten du haft samt övriga erfarenheter och färdigheter du samlat på dig genom åren.
Vad ingår i en CV?
Kontaktuppgifter Fullständiga uppgifter över namn, födelsetid, adress, telefonnummer och e-postadress bör alltid finnas med.
Utbildningar och kurser Anges i kronologisk ordning, de studier du genomför just nu eller senaste examen kommer först.
Tidigare arbetserfarenhet och praktik Anges i kronologisk ordning, nyaste först. Skriv var du har arbetat eller praktiserat, när och hur länge, samt vilka dina arbetsuppgifter var.
Språkkunskaper Ange modersmål och beskriv dina övriga språkkunskaper. Ett vanligt sätt att gradera sina språkkunskaper är att utgå ifrån nivåerna utmärkt, god, nöjaktig och baskunskaper.
IT-kunskaper Datakunskaper, t.ex. Microsoft Office, Photoshop etc.
Föreningsverksamhet och förtroendeuppdrag Redogör för eventuellt föreningsengagemang och förtroendeuppdrag du påtagit dig, t.ex. sekreterare eller ordförande.
Fritidsintressen
Dina hobbyer t.ex. idrott, musik, teater, datorer, matlagning etc.
Referenser Referenser är personer som känner dig väl och vet hur du hanterar olika situationer. Nämn minst två referenspersoner i din CV. Skriv deras namn, yrke/titel och kontaktuppgifter i ansökan. Glöm inte att kolla om de vill ställa upp som dina referenspersoner! Alternativt kan man skriva att referenser lämnas på begäran.
Viktigt att tänka på då man skriver en CV
Korrekta uppgifter Kolla att det är rätta kontaktuppgifter och datum överallt. Glöm inte att kontrollera stavning!
Kort och lättläst Håll beskrivningarna korta men informativa. CV:n skall vara lättläst och kortfattad, högst 2 sidor.
Ljug inte Uppge bara sådant som stämmer, det lönar sig inte att ljuga eller överdriva i syfte att få CV:n att se mera attraktiv ut. Håll dig till sanningen så uppstår det inte problem vid framtida intervjuer.
Uppdatera alltid CV:n innan du söker ett nytt jobb Håll i minnet att mångsidighet är en trumf på arbetsmarknaden – inom många branscher värdesätts språkkunskaper och internationell erfarenhet, liksom föreningsengagemang och övriga talanger. Vartefter som dina kunskaper utvecklas eller du får nya värdefulla erfarenheter skall du komma ihåg att lägga till dem till din CV.
Hur kan UngInfo hjälpa dig?
Behöver du en CV eller har du redan en CV som du vill uppdatera? UngInfos vägledare kan hjälpa dig med att skriva en ny CV eller uppdatera din existerande meritförteckning. Det kostar ingenting att komma på vägledning. Läs mer om vår vägledning här!