Att söka jobb

Att söka ett nytt jobb, vare sig det är första gången eller något man gjort förut, kan kännas förvirrande och svårt. Man vet inte alltid var man ska börja eller hur man ska gå till väga. Att söka jobb är på sätt och vis en konst. Ju mer du gör det desto mera erfarenhet får du. Nedan hittar du en lista med praktiska råd och tips som är bra att tänka på då du ger dig in på arbetsmarknaden.

Checklista för dig som söker jobb:

Hurdant jobb ska jag söka?
Fundera på vad du är intresserad av, vad du är bra på och vad du tycker om – börja där!

Hurdana kvalifikationer krävs?
Ta reda på vad för slags kvalifikationer det kan behövas för det jobb du är intresserad av (exempelvis hygienpass eller serveringspass). Vilken utbildning har du och för vilka arbetsuppgifter lämpar den sig?

Skriv din ansökan
En arbetsansökan innehåller ett kort personligt brev där du presenterar dig och berättar varför du söker jobbet. Meningen med ansökan är att den ska fånga arbetsgivarens intresse och väcka nyfikenhet. Du behöver inte berätta allt, bara tillräckligt för att de ska vilja träffa dig. Det räcker med en A4. Sök upp arbetsplatsens webbsida och försök ta reda på så mycket som möjligt om din eventuella framtida arbetsgivare innan du skriver din ansökan. Anpassa alltid brevet till jobbet du söker. Kom ihåg att skriva under ansökan med ditt för- och efternamn.

Uppdatera din CV
Innan du söker ett nytt jobb ska du se till att du alltid har en aktuell version av din CV då du lämnar in en arbetsansökan.

Bifoga CV:n och ansökan
Om du skickar in din CV och arbetsansökan via e-post så ska dokumenten bifogas separat och inte klistras in i mailet. Detta ger ett mera organiserat och professionellt första intryck.

Personliga kontakter
Många får jobb via kontakter så tveka inte att utnyttja dem. Tala med dina föräldrar, en släkting, en familjebekant etc. som kanske kan anställa dig eller känner någon som anställer unga.

Var aktiv
Var aktiv i ditt sökande. Fråga personalen i butiker som ligger nära dig om de behöver nya arbetare. Dela ut din CV i till exempel affärer du tycker om och berätta att du gärna skulle jobba för dem ifall de råkar ha behov av arbetstagare.

Sök i god tid
Letar du efter sommarjobb lönar det sig att vara ute i god tid. Ansökningstiderna för sommarjobb pågår från januari fram till maj, men ju tidigare du söker desto bättre chanser har du att få en arbetsplats till sommaren.

Ta kontakt
Ring upp arbetsgivaren efter att du skickat in din ansökan, fråga när de kallar till intervju, och visa att du är intresserad av att jobba för just dem.

Var förberedd
Bekanta dig med organisationen där du söker jobb så att du känner till deras verksamhet och vad de gör. Fundera på vad du vill fråga dem om deras verksamhet och om tjänsten du söker. På detta sätt visar du intresse för deras organisation och entusiasm för arbetet du söker.

Kom i tid
Det finns ingen bra orsak att vara sen till en arbetsintervju. Starta i mycket god tid. Kom hellre för tidigt och vänta. Att vara sen ger ett mycket dåligt intryck. Kom ihåg att ta med arbetsgivarens telefonnummer så du kan ringa ifall du av någon anledning skulle försena dig.

Var uppmärksam och lyssna aktivt
Var uppmärksam under intervjun, lyssna till vad arbetsgivaren berättar och ge ärliga svar. Känn ingen press på att ge snabba svar, utan ge dig själv lite tid att tänka efter varje fråga.

Varför ska du få jobbet?
Fundera på varför du ska få jobbet. Varför ska arbetsgivaren anställa just dig? Den här frågan ställs ofta på intervjuer. Det är bra att kunna berätta för arbetsgivaren varför just du förtjänar platsen och hur du tror att du kan bidra.

Våga fråga
Var inte blyg för att ställa frågor om sådant du undrar över. Kom ihåg – det finns inga dumma frågor!

Efter arbetsintervjun
Det kan dröja ett tag efter arbetsintervjun innan arbetsgivaren svarar. Om arbetsgivaren inte kontaktat dig inom överenskommen tid kan du själv höra av dig. Det visar att du är genuint intresserad av jobbet.

Var söker man jobb?

Förutom att direkt ta kontakt med arbetsgivare så söker man vanligen jobb på webben. Här följer en lista på de vanligaste sökmotorerna som man hittar på webben:

Arbets- och näringsbyråns hemsida är den största sökmotorn för jobb i Finland.

Jobben.fi På denna sida hittar du svenskspråkiga arbetsmöjligheter i Österbotten.

LinkedIn 

www.monster.fi (Denna sida finns endast på finska).

Kuntarekry (på finska)

JobTeaser Universitet och högskolor har tagit i bruk JobTeaser-arbetsportalen där studerande och nyutexaminerade kan hitta arbetsplatsannonser. Du går in i JobTeaser via din högskolas webbsida.

Academic Work arbetar med personaluthyrning och rekrytering av studenter och akademiker i början av sina karriärer. (sidan finns endast på finska).

TE-tjänsterna har många råd och en hel del hjälp att erbjuda för dig som söker jobb.

Hur kan UngInfo hjälpa dig?

Behöver du hjälp med att skriva en CV eller arbetsansökan? Vilka är dina styrkor på arbetsmarknaden och hur söker man jobb? UngInfos vägledare kan hjälpa dig i processen med att hitta jobben du är intresserad av. Du kan boka tid för vägledning med informatören på orten närmast dig här.

Uppdaterad juni 2023

Skip to content