Carpe possibilitātem!

Publicerat den Kategoriserat som Alla

Fånga möjligheten, ta vara på de chanser du får och döm inte ett jobb förrän du provat. Det är det bästa rådet jag kan ge någon som prövar sig fram i arbetslivet. Jag tror de flesta, inklusive undertecknad, inte riktigt visste vad man ville jobba med när man var yngre. Dessutom hade man heller inte någon aning om vilken oändlig mängd yrken det fanns att välja mellan.

Min politiska ”karriär” fick inte sin början på en arbetsplats. Den började då jag som 14-åring blev medlem och aktiv inom Svenska Folkpartiets ungdomsorganisation Svensk Ungdom (SU). Trots att jag studerat statskunskap har jag ändå lärt mig överlägset mest om politik och samhälle via mitt engagemang i SU. Efter att ha varit aktiv i flera år fick jag mitt första politiska jobb via SU. Folkpartiet Liberalerna, SFP:s systerparti i Sverige, behövde en valarbetare för en kortare period i Stockholm. Lönen var inte strålande och arbetet gällde lite på en månad men jag såg en möjlighet så jag packade mina väskor och guppade över till andra sidan pölen.

Det var det bästa beslutet jag gjort. En erfarenhet leder till en annan och tiden i Sverige satte bollen i rullning.
När jag kom hem blev jag erbjuden ett jobb på SFP som i sin tur ledde till att nya dörrar öppnades och två år senare
har jag nu ett eget litet kontor på riksdagen.

Det finns mycket jag kunde berätta och många goda råd jag kunde dela med er men kan inte skriva alla i en text. Försökte sammanfatta några tankar jag önskar att jag hade fått höra då jag började jobba:

Aktivera er
Har ni ett ämne ni är intresserade av? Kolla om det finns en förening eller organisation som jobbar med det och bli medlem. Då får ni inte bara mer kunskap om ämnet utan också kontakter ni kan ha nytta av i framtiden.
Jag lovar att det kommer ge mera än det tar.

Ta vara på alla möjligheter du får
Var inte rädd för att ta erbjudanden som kanske inte är just, precis, exakt det ni hade tänkt er. En praktikperiod med liten eller ingen lön eller extraknäck på ett café eller en bar kommer ge er mycket mera än vad att ligga på soffan gör.

Var ödmjuk
Vet inte hur många gånger jag har hört unga tala om att de ska bli ”chef” när de blir stora. Eller hur många gånger jag hört om praktikanter som tyckt att de är för fina för att koka kaffe. Det är bra att ha ambitioner, det ska man ha.
Men ingen, eller i alla fall väldigt få, blir chef på en dag. Var ödmjuka och visa att ni inte är rädda för varken mera eller mindre utmanande arbetsuppgifter. När ni visat att ni jobbar hårt så har ni en bättre möjlighet att förhandla er uppåt på karriärstegen.

Tro på er själva
Med risk att låta motsägelsefull så vill jag uppmana er att tro på er själva. Det är en konst att hitta en balans mellan ödmjukhet och självförtroende men när ni hittat den kommer ni gå långt. Om man inte tror på sin egen förmåga kommer ingen annan heller att göra det. Våga prova på jobb som känns utmanande och svåra, det är då ni växer som personer. Om man kan ett jobb då man börjar så är man antagligen överkvalificerad.

Sist men inte minst, glöm inte att ha kul
Inte bara för att det är trevligt utan för att ni också högst antagligen gör ett mycket bättre jobb om ni tycker det är roligt. Slösa inte tid på saker ni gett en ordentlig chans och ändå inte tycker om. Gå vidare om ni märker att det ni gör inte ger er något. Livet är för kort för att inte ha roligt.

 

Ida Schauman

Ida Schauman är 24 år och politices kandidat från Åbo Akademi. Hon har tidigare jobbat som kommunikationskonsult i Sverige och senast på Åbo stad som kommunikationsansvarig på ett EU-projekt. Sen augusti jobbar hon som medarbetare för riksdagsledamot Thomas Blomqvist (SFP).