Barnskyddet – en viktig stödåtgärd som alla borde ha kunskap om

Publicerat den Kategoriserat som Alla

Barnskyddet är ett viktigt stöd för både barn och hela familjen. Det finns flera myter om barnskyddet, exempelvis att ”barnskyddet tar barn från familjen”, så fungerar det inte alls. Barnskyddet är en stödåtgärd som skyddar barn och stöder hela familjen. Syftet med barnskyddet är att stöda hela familjen och få vardagen att fungera, så att barnet skall kunna bo så tryggt som möjligt hos sin egen familj. I sista hand kan man börja prata om en placering, då kan barnet bo hos en stödfamilj eller på ett barnhem en tid ifall det inte alls fungerar att bo med sin egen familj.

Jag, Veera Backman är tredje årets socionomstuderande och gör min praktik på Luckan Unginfo. Till mina praktikuppgifter hörde att göra inlägg till Kunskapsbanken, som är en stödtjänst för ungdomar där man kan läsa om mycket praktiska saker angående boende, studier, arbete, fritid och välmående. Tillsammans med min handledare kom vi överens om att jag skulle skriva ett inlägg om barnskyddet under rubriken välmående. Jag tror att både en del unga och föräldrar har en lite dålig eller fel bild om barnskyddet och vet egentligen inte vad det är till för eller vad barnskyddet gör, så därför tycker jag att det är viktigt att det finns bra och lätt information att läsa om barnskyddet. Före jag inledde mina studier till socionom visste jag egentligen inte heller vad barnskyddet i praktiken gör och när man kan kontakta socialen, det var ett främmande område för mig som jag bara ibland hade hört talas om.

Inom mina studier till socionom har jag gått en kurs inom barnskyddet, men den kunskap räckte inte helt till för att skriva ett helt inlägg om barnskyddet till kunskapsbanken så jag intervjuade Linnea Mattila, som jobbar för tillfället på Turun Ensikoti, men har arbetetserfarenhet inom barnskyddet.

Under intervjun och själva processen medan jag skrev inlägget lärde jag mig själv också mycket nytt om barnskyddet, exempelvis att man från barnskyddet kan få understöd till en hobbyverksamhet för barnet ifall familjen inte har råd att betala.

Genom inlägget om barnskyddet vill jag att ungdomar skall få en bredare förståelse för vad barnskyddet gör och vad det är till för, eftersom barnskyddet är den viktigaste stödtjänsten för barn och ungdomar. Jag vill också förmedla att det är ingen skam att vara en ”barnskyddsklient”, tvärtom, det betyder att familjen får stöd så att vardagen skall bli bättre. Ifall man själv mår dåligt eller det finns problem inom familjen så är det en väldigt bra tjänst som stöder hela familjen och försöker få vardagen att fungera och bli bättre. Alla ungdomar borde vara medvetna om att man 24/7 kan ringa till socialjouren som hjälper och stöder vad än man har på hjärtat. Det kan vara små eller stora saker. Man kan ringa till socialjouren enbart för att få tips hur man skall hantera en viss situation som man befinner sig i eller ringa när man befinner sig i en kris och behöver omedelbar hjälp. Om man är osäker när man kan kontakta socialjouren eller vem man skall kontakta, så kan man alltid vända sig till Ärligt talat-chatten, var man anonymt kan diskutera om vad som helst med psykolog eller handledare! Chatten är öppen må-fre kl. 9-12 samt må-to kl.19-22.

Här kan du läsa Veeras artiklar om barnskyddet och om vuxensocialen i Kunskapbanken.

Bild: Veera intervjuade Linnea Mattila som arbetar på Turun ensikoti.

Publicerat den
Kategoriserat som Alla