Det är roligt och intressant att studera och lära sig nya saker. Men det kan också vara krävande eftersom det förutsätter tid och ansträngning. Din attityd till dina studier är viktig för din studieframgång och du bär själv ansvaret för dina studier. För att underlätta skolarbetet kan en bra studieteknik vara till hjälp. På den här sida kan du läsa om motivation, planering av skolarbeten, övrig tidsplanering samt om hur du kan skapa en stödjande studiemiljö.
Motivation
Om man inte är motiverad eller inte förstår varför man ska lära sig något kan det kännas tungt och oinspirerande. Ibland kanske de är frågan om ett ämne som inte intresserar, ibland kan det vara något som känns alldeles för svårt eller så kanske man inte tror på sin egen förmåga att lyckas. Det är bra att komma ihåg att vi alla har resurser och möjligheter att studera på ett framgångsrikt sätt. Det är viktigt att tro på sin egen förmåga, arbeta målmedvetet och ha en optimistisk men realistisk bild av vad man klarar av. Då har man goda förutsättningar att nå bra resultat.
Planering
Det kan vara hjälpsamt att göra upp en plan med både långsiktiga och kortsiktiga mål. Den hjälper dig att se vad du behöver göra och varför det är viktigt eller nödvändigt att satsa på en specifik uppgift. Att ha en plan och ställa upp mål gör det också enklare att veta vad man till exempel skall satsa på i gymnasiet, eller enklare att välja yrkesinriktning eller studielinje på universitetet. De beslut som man fattar då man är ung präglar ens framtid till viss mån och då kan det vara bra att redan i ett tidigt skede av studierna börja fundera på vad man kanske kunde vara intresserad av att satsa mera på. Genom att lägga upp mål blir man mera motiverad och mera medveten om vad man borde göra för att uppnå sina mål. Skolarbetet känns då också mer konkret. Fundera på vad du drömmer om, vad som verkligen inspirerar och intresserar dig, och börja där.
Då man skall ställa upp långsiktiga mål kan en bra utgångspunkt vara att börja med att fundera på vad man tycker om att göra, vilka intressen man har och vad man är bra på. Många känner sig osäkra på vad de vill arbeta med i framtiden och vet därför inte heller vad de skall satsa på. Före man kommer på vad man vill syssla med i arbetslivet kan en lämplig strategi vara att till exempel satsa på sådant som man är bra på och intresserad av.
Ibland kan det ändå kännas konstigt och förvirrande att bara tänka på slutresultatet. Du kanske upplever att målet du vill nå befinner sig allt för långt borta i framtiden. I sådana situationer tappar man kanske lätt hoppet, tålamodet eller motivationen att kämpa vidare. Då är det bra att ha kortsiktiga mål eller delmål på vägen. Istället för att fundera på vad du ska bli när du blir stor så kan du fundera på hur du planerar följande period i skolan. Vad skulle vara värdefullt för dig att satsa på i nästa period? Ta ett steg i taget och koncentrera dig på det. Då känns allt mindre överväldigande och svårt.
Stressläsning
Att läsa då man är under stress leder oftast till det att det känns mycket svårare att lära sig saker och memorera information. Lite stress kan fungera motiverande, men mycket stress är inte produktivt och gör att inlärningen inte fungerar optimalt. Att läsa till prov i sista minuten brukar inte vara en bra idé om man vill nå goda resultat, eftersom stressläsning ofta begränsar intaget av information och kan därmed ge sämre resultat i provet. Under stress kan vi dessutom bli mera pessimistiska gentemot vår egen förmåga att klara av saker och ge upp lättare. För att undvika panikläsning lönar det sig att omsorgsfullt planera sin tid och räkna ut hur mycket tid en viss uppgift kräver.
Tidsplanering
Att planera sin tid på ett konkret sätt kan underlätta studierna. Många tror att det här innebär att man planerar in mera tid för att studera, vilket i sin tur betyder mindre frihet. Men de flesta som har provat på en lite noggrannare tidsplanering märker snabbt att man oftast får mera fritid då man medvetet planerar sin tid och använder den på ett mera produktivt sätt. Nedan följer några tips på hur du på ett effektivt sätt kan planera din tid:
Fixa en kalender – och använd den!
Genom att skriva ner det man måste göra i sin kalender får man en större helhetsbild över situationen och i längden sparar man kanske till och med tid. Gå också igenom den kommande veckan till exempel varje söndag så att du bättre kan vara förberedd inför en ny vecka med nya utmaningar.
Skriv ner din läsordning och övriga tidtabeller i kalendern
Med hjälp av tydliga scheman för lektioner, hobbyn och övriga program inprickade i kalendern får du bättre koll på veckans program. Du ser också snabbt hur mycket tid olika aktiviteter tar. Skriv även in deadlines som du har för inlämning av uppsatser, förhör och prov så att du i god tid kan börja planera när du skall hinna ta itu med uppgifterna.
Planera inte bara en vecka åt gången, utan fundera även på hela perioden
Planera in när du läser specifika ämnen som måste tenteras så att du inte blir tvungen att stressläsa till dem just före provet. Skriv ner vilka skolarbeten du ska göra och vid vilken tidpunkt. På det här sättet blir du medveten om hur lång tid vissa uppgifter kan ta. Du kan använda dig av olika färger för olika skolämnen, prov eller teman. Det kan göra att du lättare urskiljer olika kurser eller sysslor från varandra som skola, hobbyn, deadlines och sociala evenemang.
Använd dig av att göra-listor
I en att göra-lista skriver du ner olika uppgifter som måste göras, så som till exempel prov du måste läsa till. När du har klarat av en uppgift stryker du den från listan. Den här metoden kan göra att du lättare ser helheten av vad som måste göras under veckan eller under en viss period. Det känns ofta skönt och belönande att kunna stryka över sådant som man har gjort, att se att man gör framsteg och når resultat.
Studiemiljö
Att studera på en plats som ger en ro att koncentrera sig på just det man läser eller skriver kan ha en stor inverkan på slutresultatet. Rätt studiemiljö kan öka produktiviteten. Här följer några tips på hur du kan skapa en optimal studiemiljö:
Hitta ett lugnt ställe att studera på
Vare sig det är hemma eller i biblioteket så är det bra att försöka hitta en plats där du känner att du kan koncentrera dig bättre än på andra ställen.
Läs på samma ställe
Att alltid göra sina läxor eller läsa till prov på samma ställe gör att hjärnan kan vänja sig med att på denna plats sköta en viss uppgift. Då kan man även få mera gjort och kan kanske enklare koppla bort andra störningsmoment.
Fokusera inte på TV:n, musiken eller mobiltelefonen
För vissa fungerar det bra att lyssna till musik medan de gör skolarbeten eller ha på TV:n i bakgrunden. Andra kan inte koncentrera sig alls. Här måste man vara realistisk och ärlig mot sig själv. Om musiken verkligen hjälper så skadar det inte, men om den inte gör det så sparar du både tid och arbete ifall du stänger av onödiga apparater för den tid du gör skolarbeten. Hjärnan har en tendens att lättare ta emot information då det finns färre störningsmoment runt omkring. För att minska risken att bli distraherad kan det också löna sig att lägga mobiltelefonen i annat rum medan man gör skolarbeten.
Se till att du har allt material du behöver
Det är bra att se till att man har det material man behöver för att kunna studera flitigt. Vanliga material är anteckningsblock, pennor, understrykningspennor, skolböcker och anteckningarna från timmen.
Håll ordning och reda på dina papper
Att ha alla sina papper för en viss period eller för ett visst ämne i en mapp underlättar skolarbetet och kan spara tid och energi. Genom att organisera pappren noggrant behöver man inte stressa över att söka reda på det man behöver, och dessutom får man en bättre helhetsbild av vad man studerar.
Faktorer som stöder en effektiv inlärning
Vi har alla möjligheter att lära oss om vi bara ger det tid och ansträngning. Vi lär oss i olika takt och vissa människor har lättare att lära sig vissa ämnen än andra. Det finns också olika faktorer som påverkar vår inlärning. Här nedan följer en lista på några av dem och en förklaring på hur de kan påverka.
Motion
Regelbunden motion kan utveckla speciellt hjärnans inlärnings- och minnesfunktion. Forskning visar att motion även kan minska symptomen för ångest och depression. Genom att regelbundet motionera kan man förbättra sin inlärningsförmåga och prestera bättre i skolan.
Matvanor
Regelbundna och hälsosamma måltider kan påverka din koncentration på ett positivt sätt.
Sömn
Att få tillräckligt med sömn är viktigt eftersom sömnen påverkar koncentrations-, inlärnings- och minnesförmågan. Unga i skolåldern behöver cirka 8-10 timmar sömn per natt för att hjärnan ska fungera optimalt. Genom att planera sin tid och även prioritera sömnen så kan man hjälpa hjärnan att fungera mer effektivt.
Sociala relationer
Att satsa på sina studier är viktigt, men samtidigt är det även bra att komma ihåg att ta pauser, umgås med andra människor och koppla bort från skolarbete. Då du planerar din tid är det alltså bra att även se till att du planerar in lite tid för dig själv, din familj och dina vänner.
Självbild
Att ha en positiv självbild och självförtroende kan underlätta studierna. Tro på dig själv och din egen förmåga att lyckas, men ha samtidigt en realistisk bild av vad du måste göra för att nå ditt mål.
Ordförråd
Ju större ordförråd man har, desto enklare kan studierna kännas. Ordförrådet kan man utvidga bland annat genom att läsa dagstidningar, skönlitteratur och faktaböcker. Ett stort ordförråd skadar aldrig och kan endast stöda dig i dina studier och även senare i arbetslivet.
Vad kan du göra för att stöda din inlärning?
UNDER LEKTIONEN/FÖRELÄSNINGEN
Lyssna aktivt
Har du någonsin tänkt på skillnaden mellan att höra och att lyssna? Under lektioner eller föreläsningar gäller det att aktivt lyssna och prioritera det som läraren talar om.
Ställ frågor
Det är aldrig fel att ställa frågor om ämnet i fråga till läraren. Om något verkar oklart lönar det sig att fråga istället för att gissa sig fram. Informationen fastnar också lättare om du själv varit aktiv på lektionen, ställt frågor eller deltagit i en diskussion. Om det känns som om du har många frågor eller som om du inte vill ställa dina frågor under lektionstid kan du tala med din lärare vid något annat tillfälle under skoldagen. Kanske du till och med kan skicka e-post till läraren och därmed få svar på dina frågor ifall det känns tungt att prata om det på rasten?
Anteckna
Gör anteckningar under lektionen för att senare bättre komma ihåg vad ni har gått igenom. Det som tas upp på lektionerna är inte alltid precis det samma som står i läroböckerna, utan kan fungera som komplement till det. Det finns flera olika metoder för att anteckna. Vissa skriver ut långa meningar, andra bara nyckelord eller förkortningar av ord. Vilken metod som passar just dig måste du själv arbeta dig fram till.
Var aktiv från början
Det är bra att vara aktiv under lektionerna redan i början av perioden, så att din inlärningsprocess får en bra start. Lyssna aktivt från början, skriv anteckningar på varje lektion och fråga då du undrar över något.
EFTER SKOLTID
Repetera
Det kan vara en bra idé att gå igenom sina anteckningar från lektionen samma kväll eller någon kväll efter lektionen. Bäst är det att repetera medan innehållet ännu är färskt i minnet. Då du bläddrar igenom dina anteckningar så börjar hjärnan memorera en del av det du läser och du kommer i framtiden lättare ihåg vad du läst om.
Studera kontinuerligt – undvik stressläsning
Studera regelbundet, helst lite varje kväll. Det är också bra att komma ihåg att hjärnan behöver vila. Ta regelbundna pauser, rör på dig, ät ett mellanmål, ring en vän eller gör något annat roligt som får dig att koppla bort från studierna för en stund.
Stryk under
Understrykningar i texten hjälper dig att se det viktigaste.
Renskriv dina anteckningar
För att underlätta memorerandet av en text och förbereda inför ett prov kan man även välja att renskriva sina anteckningar från lektionen då informationen ännu är i färskt minne.
Sammanfatta texter och gör tankekartor
Kortare texter brukar vara lättare att memorera. Gör därför egna sammanfattningar av texter och anteckningar. En tankekarta kan hjälpa dig att koppla ihop begrepp och att enklare se stora sammanhang.
Tala in på band och lyssna till det
En del personer har lättare att memorera saker genom att lyssna än att anteckna eller läsa.
Öva tillsammans med andra
Ibland kan det vara till hjälp att läsa till ett svårt prov tillsammans med sina kompisar. Genom diskussion kan man enklare komma ihåg ett svårt kapitel eller konstiga begrepp. Du kan även be dina föräldrar att förhöra dig inför ett prov.
Dåligt med tid?
Om du någon dag märker att du har dåligt med tid och inte hinner gå igenom allt det som du borde gå igenom så kan det vara bra att hitta ett sätt att prioritera. Ibland kan det vara bra att prioritera det som känns svårast eftersom det kan vara just det man behöver satsa på mest. Andra gånger kan det vara bra att satsa på det ämne som innefattar mest material som skall läsas inför provet. Vad du ska satsa på måste du själv avgöra. Om du har ont om tid kan du även utnyttja bussresan för att bläddra igenom dina anteckningar och reser du tillsammans med en kompis kan ni kanske diskutera det som har gåtts igenom på lektionen.
Uppdaterad juni 2023