Volontärarbete

Känner du för att göra en god insats för allmänheten genom att jobba för en välgörenhetsorganisation? Brinner du för att hjälpa andra som är mindre lyckligt lottade än dig själv? Drömmer du om att göra något meningsfullt med ditt liv? Ifall du svarade ja på någon av ovanstående frågor så kan volontärarbete vara något för dig.

Att arbeta som volontär

Volontärjobbet kan innebära allt från att jobba med skolbygge i Namibien, ta hand om barn på ett barnhem i Colombia, ta hand om havssköldpaddor i Grekland, till att hjälpa till på ett naturreservat med naturvårdsarbete i Finland. Som volontär jobbar man inom en frivilligorganisation och man kan vara volontär både i Finland och utomlands. Gemensamt för volontärverksamheten är viljan att stödja dem med sämre förutsättningar och att samtidigt kunna erbjuda en chans att möta nya människor  i sitt hemland eller i andra länder, i syfte att öka förståelsen människor emellan.

Arbetet som volontär går ut på att man under en kortare eller längre period arbetar på frivillig basis för en förening. Man kan antingen välja att åka som volontär via en organisation som tar en deltagaravgift, eller åka på egen hand. Deltagaravgiften inkluderar oftast mat- och boendekostnader. Utöver det måste man själv ofta stå för resekostnader, försäkringar, visum och vaccinationer. Om man är intresserad av att fixa en volontärsplats själv lönar det sig att kontakta platsen i fråga direkt. Oftast krävs det att man är myndig för att kunna åka som volontär, men vissa program tillåter även 16-17-åriga volontärer.

Volontärarbete utomlands

Åker du genom ett volontärprogram bor du vanligtvis i en värdfamilj eller på projektplatsen och jobbar med något samhällsprojekt. Som volontär hjälper du till med den dagliga verksamheten till exempel på ett barnhem, men du får inte lön för arbetet du utför. En resa utomlands som volontär innebär definitivt inte samma lyx som en vanlig semesterresa. Det gäller att vara förberedd på att boendet kan vara mycket enkelt, till exempel att utedass eller brist på el kan vara vanligt i området du åker till.

Att åka som volontär ger goda möjligheter att delta i lokala projekt utomlands, få praktisk arbetserfarenhet och utvidga språkkunskaperna. Dessutom får du en större förståelse för globala frågor och kommer i kontakt med människor med olika kulturella bakgrunder, enom att arbeta tillsammans med lokalbefolkningen och bo i en värdfamilj eller med rumskompisar från andra länder. Det roliga med kulturmöten är att man lär sig något nytt både om den egna och andra kulturer, vilket förhoppningsvis leder till större förståelse och respekt för varandra.

Volontärupplevelsen medför också att du genom att utmana dig själv växer som person. Syftet med volontärarbetet är därmed dubbelt: som volontär går den huvudsakliga uppgiften ut på att hjälpa andra, men likväl är tanken den att resan i sig skall fungera som en lärorik upplevelse.

Volontärprogram

Det finns massor av organisationer som erbjuder volontärprogram inom områden som t.ex. utbildning, vård av barn, sjukvård, djur, miljö och mänskliga rättigheter både i hemlandet och utomlands. Närmare information om volontärprogram- och platser, ansökningstider och avgifter fås av programarrangörerna. Nedan hittar du några alternativ på volontärprogram och organisationer:

Finlands ungdomssamarbete Allians (på finska)
Allianssi erbjuder flera programmöjligheter för volontärarbete runtom i världen.

ICYE Maailmanvaihto ry
Genom att åka som volontär via Maailmanvaihto har du möjlighet att åka till länder såsom Afrika, Asien, Europa, Island, Oceanien och Latinamerika.

KVT Finland, Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry (på finska)
Med medborgarorganisationen Kansainvälinen vapaaehtoistyö ry kan du åka som volontär utomlands både för längre och kortare perioder.

European Voluntary Service (EVS)
Du som är mellan 17-30 år kan åka på volontärutbyte till ett annat europeiskt land via det EU- finansierade volontärprogrammet EVS. Ingen deltagaravgift uppbärs och du måste själv endast betala en mycket liten del av resekostnaderna. Fickpengar ingår också i EVS-programmet.

Röda korset
Skapa en profil på Rödakorset och ta emot erbjudanden som passar just dig.

Natur och Miljö
Om du vill hjälpa naturen och kämpa för ren luft, klart vatten och rik natur.

Vapaaehtoistyö
Du kan söka frivilliguppdrag genom att välja plats och tid eller tema och hitta ett lämpligt sätt att hjälpa andra.

SEY Djurskyddet Finland (på finska)
På webbsidan hittar du lokala djurskyddsföreningar där du kan volontärarbeta med djurskydd.

Helsingfors djurskyddsförening HESY rf
Om du vill volontärarbeta med djur inom huvudstadsregionen är HESY ett alternativ för dig. HESY arbetar bland annat med att hjälpa hemlösa djur.

Kilroy Travels (på finska)
Kilroy har flera alternativ för dig som är intresserad av att jobba med diverse social-, natur, – utbildnings- och djurprojekt i Afrika, Asien eller Sydamerika.

Wwoofing (på engelska)
Ett billigt sätt att vidga sina vyer och stifta nya bekantskaper utgörs av volontärarbete på ekologiska farmer, s.k. wwoofing.

Nyttiga länkar:

Maailmalle.net
Europeiska Ungdomsportalen

Hur kan UngInfo hjälpa?

Om du funderar på att arbeta som volontär så kan du kontakta oss. UngInfo erbjuder dig möjligheten att helt kostnadsfritt komma på individuell vägledning. Då kan vi tillsammans bolla idéer kring volontärjobb, hur du går till väga för att söka volontärjobb och mycket annat. Vägledningen sker på en av UngInfos verksamhetspunkter, digitalt, via e-post eller telefon. Du väljer själv vilket som passar dig bäst.

Du kan boka tid för vägledning med informatören på orten närmast dig här.