Gör det du tycker om

Publicerat den Kategoriserat som Alla

”Gör det du tycker om. Det är det enda sättet att blir bra på något.”

Så har jag alltid resonerat. Det är ingen idé att slösa tid på saker man verkligen inte tycker att är intressanta.
Och dessutom – ingen blir gladare av folk som går omkring och tycker att de sysslar med något meningslöst.

I skolan märkte jag snabbt vad jag gillade och inte gillade. Nästan allt där man fick uttrycka sig på en lite mer kreativ yta än ett ruthäfte var något som fick mig att tappa tiden och rulla in i ett trevligt flowtillstånd. Speciellt att skriva!
Men efter att ha gått ut skolan kändes mitt motto plötsligt inte lika självklart. Jag kunde inte komma på något yrke där jag skulle få skriva uppsatser, måla, lära mig om geografi eller planera föredrag. Vad skulle det vara? Författare?
Jag hade absolut ingen bok i tankarna eller ”noveller i skrivbordslådan” som alla stora författare verkar haft genom hela sin ungdom.

Det var min mamma som föreslog att jag skulle försöka mig på inträdesförhöret till Svenska social- och kommunalhögskolans journalistutbildning. Vid det laget hade jag redan gått en prepkurs till Svenska handelshögskolan och var ganska säker på att det var ett bra och rationellt val för mig. Jag hade också sökt in till en ettårig dekoratörslinje på Prakticum (för att bli en sådan där som planerar skyltfönster och scenografier – det låter fortfarande kul, tycker jag!). Men jag åkte ändå till inträdesförhöret, helt oförberedd, för att testa lyckan som journaliststuderande. Och jag hade verkligen tur – inträdesförhöret gick mest ut på att skriva – precis det jag gillade!

Så det blev journalistik för mig. På sätt och vis var valet självklart efter att jag hade en sådan tur i inträdesförhöret.
Men också senare har jag märkt att journalistik är ett jobb som passar mig – för att jag tycker om det. Sedan jag började studera har jag jobbat med flera olika sorters journalistik: ungdoms-tv på Yle, webbnyheter på Hbl, layout, snabba nyhetstexter och långa resereportage. Ett halvt år studerade jag fotografering i Danmark och en annan gång gjorde jag praktik på en tidning i Zambia. Just nu arbetar jag på Hbl som redaktör för Dagbokssidan. Att vara journalist är stressigt, men hittills har jag faktiskt trivts med varje arbetsuppgift.

Mitt råd till den som funderar på vad den ska studera är: häng inte upp dig på vad andra tänker göra eller tycker att du ska göra. I stället: fundera på vad som brukar få dig att frivilligt koncentrera dig i mer än tio minuter, något som får dig att känna dig inspirerad och glad. Satsa på det! Det finns alldeles säkert ett jobb där ute som matchar det. Minns också att det är du själv som bestämmer hur du jobbar. Bara för att du utbildar dig till ett visst yrke betyder det inte att du måste bli en stereotyp av yrkeskåren.

Maja-Stina Andersson
Reporter på Hufvudstadsbladet