Gästchatt kring missbruk och psykisk ohälsa 19.12

Publicerat den Kategoriserat som Alla
19.12 kan du chatta med månadens gästexperter från USM, om att fira jul i skuggan av missbruk eller psykisk ohälsa.

Decembers gästexperter på Ärligt Talat-chatten kommer från USM, som är en förening som jobbar med missbrukarvård på svenska i Österbotten och på Åland. Lina, Eva och Anette jobbar förutom med missbrukarvård även med USM:s Ninni-verksamhet. 

Om någon i din familj dricker och/eller använder droger så är det helt naturligt att det påverkar dig som barn/ungdom i den familjen. Detsamma kan hända om du lever i en familj där någon mår psykiskt dåligt. Om du märker att du känner dig orolig, rädd, ledsen, arg eller ensam, då både får och ska du prata om det. Trots att dina föräldrar inte pratar om det hemma så är det okej att du gör det! Du har rätt att berätta och be om hjälp i alla fall. Du kan inte göra så att din förälder blir frisk eller slutar dricka men det du kan göra är att ta hand om dig själv!

Om du lever i en familj med beroende och/eller psykisk ohälsa, vad ska du göra då? Du ska börja prata om det, det är det viktigaste! Prata med en kompis eller med någon vuxen som du litar på. Känns det för jobbigt, ta kontakt med Ninni-verksamheten så kan de hjälpa dig vidare. Här kan du läsa mer om verksamheten: https://ninniusm.fi/

Frågor och funderingar kring detta och allt annat som handlar om skadligt bruk, beroende eller psykisk ohälsa i familjen kan vi tillsammans fundera kring då Ninni besöker Ärligt talat-chatten. Vi kommer att erbjuda både en gruppchatt, där du kan prata med andra som är i en liknande situation som du, och möjlighet att chatta privat med handledarna.

Gästchattarna 19.12:

Lina Ulfsdotter, handledare inom Ninniverksamheten, har egen erfarenhet av skadligt bruk och psykisk ohälsa i familjen. Jobbar även med vuxna som har beroende på föreningens Halvvägshem.

Eva Asplund, handledare inom och en av grundarna av Ninniverksamheten. Har jobbat över 20 år med vuxna som har skadligt bruk eller beroende.

Anette Rönnlund-Nygård, projektledare inom och en av grundarna av Ninniverksamheten, har egen erfarenhet av skadligt bruk och psykisk ohälsa i familjen. Har jobbat över 20 år med både vuxna och unga som har skadligt missbruk eller beroende.

Välkommen in på Ärligt Talat-chatten 19.12 kl. 19-22!

Skip to content