Medborgarfärdigheter

UngInfo erbjuder föreläsningshelheter för andra stadiet. Föreläsningarnas syfte är att stöda eleverna med medborgarfärdigheter de behöver nu och i framtiden och fungerar som ett komplement till läroplanen. Följande föreläsningspaket erbjuds:

  • Steget ut i arbetslivet, information samt praktiska råd kring arbetssökning. Vi diskuterar hur en bra CV och ansökan ser ut och går igenom vanliga misstag som många gör. Därtill får eleverna tips och råd om hur man förbereder sig för en arbetsintervju.
  • Arbetstagarens rättigheter och skyldigheter, information om arbetstagarens rättigheter och skyldigheter på arbetsmarknaden. Vi går igenom frågor som är bra för unga att känna till, allt från semesterpenning till fackföreningar. Målet är att ge unga mera kunskap om sina rättigheter och på så vis ge dem mera självsäkerhet och en djupare insikt då de tar steget ut på arbetsmarknaden.
  • Flytta hemifrån, information och praktiska tips kring bostadssökning, hyresgästens rättigheter och skyldigheter och annat som är bra att känna till då man flyttar till ett eget hem. Eleverna får information om hur och var man kan söka hyresbostäder, hur man förbereder sig för sin flytt, samt vad som är viktigt att tänka på då man ingår ett hyresavtal.

Praktisk information:

  • Föreläsningarna är uppbyggda enligt 75–90 minuters schema. För att hålla sin kvalitet så kan lektionerna inte förkortas till mindre än 75 minuter.
  • Lektionerna är kostnadsfria för skolan.
Feedback från föreläsningarna:

”Det var bra att få veta mera om arbetslivet” (Steget ut i arbetslivet)

”Sättet som hon förklarade saker o ting på var jätte klart” (Steget ut i arbetslivet)

”Sammanfattning i slutet så man inte missade något” (Steget ut i arbetslivet)

 

“Jag lärde mig mycket om vad jag kan förvänta mig på en arbetsplats” (Rättigheter och skyldigheter)

“Jag lärde mig massor nytt som jag inte haft nån aning om tidigare. Tack för en jätte bra föreläsning” (Rättigheter och skyldigheter)

“Föreläsaren gjorde det enkelt att förstå vad mina rättigheter e o en massa olika saker som e bra att känna till före man börjar jobba” (Rättigheter och skyldigheter)

 

”Föreläsaren tog noggrant upp alla viktiga punkter” (Flytta hemifrån)

”Jag lärde mig mycket nytt o nödvändigt som jag inte visste tidigare” (Flytta hemifrån)

”Bra information om skyldigheter och rättigheter som hyresgäst” (Flytta hemifrån)

 

För mera information om föreläsningarna och våra andra workshoppar, kontakta johanna.ostling(a)luckan.fi