Intervjuprocessens ABC

Det är svårt att försöka svara unikt och stå ut ur mängden då det handlar om arbetsansökan och intervjuer. Men vad egentligen spelar roll? Vad vill arbetsgivare höra på intervjuer och hur mycket behöver man egentligen förbereda sig inför intervjun? Detta och lite till berättar Carl Stjernberg från Karriärcenter Arabia mera om i den här artikeln, med tillägg av UngInfos vägledare.

Förberedelser inför arbetsintervjun

Det är viktigt att vara förberedd före intervjun och verkligen lägga tid på att planera vad man vill säga och hur man vill framstå. Ju mer du förbereder dig desto större chans har du att få arbetet. Det är bra att förbereda dig på frågor om dig själv, dina styrkor och svagheter och erfarenheter. Förberedelsen hjälper dig att ta med det viktigaste om dig själv och inte säga onödiga saker. Du är också mer beredd på att stöta på svårare frågor. Ta reda på vad det är för arbete du ansöker och kolla upp information om arbetsplatsen. Har du frågor om arbetsmiljön, arbetssätten eller företaget är det ett stort plus i kanten om du frågar om dem på intervjun. Så förbered gärna några enstaka frågor till arbetsgivaren. Har du några frågor inför intervjun uppskattas det väldigt mycket av arbetsgivaren om du ringer eller mailar och frågar dem där. Det är nästan alltid bäst och mest uppskattat att ringa än att mejla. Ta kontakt med arbetsgivaren enbart om du har någon bra poäng med varför du ringer. Låt bli att ringa för att fråga om något som redan finns till exempel på deras webbsida.

Förbered dig på att ha ett kort föredrag eller monolog om dig själv, vilken erfarenhet du har och varför just du skulle passa till arbetet. Här behöver du verkligen gräva i dig själv och fundera över vad du skulle vilja ha ut av arbetet och vad du vill lära dig. Arbetet skall ju inte kännas som en börda och skall inte bara handla om att tjäna pengar. Det ska vara lärorikt och personlighetsutvecklande. Fundera på vad du kan få för erfarenheter och lärdomar från dina arbetsuppgifter och berätta dem gärna för arbetsgivaren. Det är även viktigt för arbetsgivaren att veta att du kommer ha ett meningsfullt och givande arbete.

Intervjufrågor

Det är bra att förbereda sig på att svara på vanliga intervjufrågor om sig själv, sin bakgrund och sina erfarenheter. En av de vanligaste frågorna som nästan alltid kommer upp på en arbetsintervju är att du ska berätta om dina styrkor och svagheter. Tänk på vilka styrkor är viktigaste inom arbetet och arbetsuppgifterna du sökt, och jämför dem med dina egna styrkor och välj vilka som har mest fördel till arbetet. På det sättet visar du att du är passande för jobbet och har vad som krävs för arbetet. Arbetsgivare får höra mycket liknande intervjuer om de olika styrkorna och svagheterna. Därför är det bra att söka olika synonymer till ord för att få en bra blandning och sticka ut ur mängden. Motivera dina styrkor och svagheter. Varför och på vilket sätt är du positiv? Hur kommer det synas i ditt arbetssätt? Det är viktigt att kunna vända på sina negativa sidor och svagheter. Är du till exempel glömsk eller har dåligt minne är det bra att vända på det och säga att du börjat använda din kalender mer och börjat lära dig handskas med glömskheten. Om detta är fallet för dig.

Ärlighet

Både på ansökan och intervjun är det bäst att prata sanning och avstå från vita lögner. Du gör det svårare för dig själv om du får arbetsuppgifter du inte klarar av att göra, vilket inte ger någon nytta till dig eller arbetsplatsen. Istället för att ljuga kan du ärligt säga om till exempel dina svårigheter med det finska språket. Där kan det vara bra att förklara vidare och berätta i vilka situationer du klarar av finskan bra och var du har svårigheter. Ärlighet uppskattas mest.

Hur ska man bete sig?

Intervjuer brukar kännas väldigt seriösa och tunga, och kan vara ett ångestmoment för många. Det är helt okej att känna sig nervös. Medan det också finns personer som tar intervjuer lätt och inte oroar sig så mycket och kan skämta igenom hela intervjun. Men vad är bättre? Båda fallen har sina egna fördelar och nackdelar. Mycket beror på vad det är för arbetsplats, arbetsuppgifter och arbetskultur. Därför är förberedelsen och informationssökningen om arbetsplatsen mycket viktig. Det är viktigt att tänka på hurudan känsla det är på arbetsplatsen och hur du skulle passa in. Vad är åldersgruppen på arbetsplatsen och hur kommunicerar kollegorna. Bästa sättet att veta hur man ska bete sig är att matcha arbetets och kollegornas talesätt och kroppsspråk på intervjun. På så sätt har du också lättare att komma in i arbetsplatsen. Använd inga svordomar eller opassande språk.

Det är bra att kunna upprätthålla en dialog på intervjun. Skämtande kan lätta upp stämningen men kan också vara farligt då det kan uppstå missförstånd. Det är bra att ha en humoristisk arbetskollega som är rolig i kafferummet, men det betyder inte att hen tillför tillräckligt i själva arbetet. Det är bra att ha en mer proper arbetare, som är en lugn och sansad arbetskollega. Men också detta beror mycket på arbetsplatsen.

Vänta med att fråga om lönen. Arbetet och hela erfarenheten av arbetet borde vara viktigare än hur mycket pengar du får. Du har all rätt att veta vad du får för lön om du tackar ja till arbetet. Men det är nog inte det första som ska frågas på intervjun. Du kommer troligen inte tas bort som en kandidat för arbetet om du frågar om lönen direkt. Men det är bäst att lämna lönediskussionen till slut. Då kan du säga att arbetet intresserar dig och fråga om vilken lön som fås för arbetsuppgifterna.

Klädsel

Klädsel har spelat större roll tidigare. I dagens samhälle är det inte lika strikta regler då det handlar om klädseln på intervjun. Det beror såklart också på arbetsplatsen och arbetskulturen, så det är alltid bra att ta reda på det i förväg och matcha klädseln med arbetsplatsen. Tänk på vilken klädsel som passar på jobbet. Söker du till ett jobb på café är det opassande att komma i kostym. Medan om du söker till ett arbete som jurist kan det vara bra att bära kostym. Kläderna ska vara rena och prydliga. Du behöver inte ha på dig kostym, men heller inte collegetröja eller T-shirt med ett roligt tryck, utan något däremellan som är snäppet finare.

Digitala intervjuer

Digitala intervjuer fungerar nästan på samma sätt som intervjuerna på plats och de är minst lika viktiga. De hålls vanligtvis via plattformar som Zoom, Teams eller Google Meet. Allt det ovannämnda är lika viktigt att tänka på inför en digital intervju. För digitala intervjuer är det dessutom mycket viktigt att ha en bra internetuppkoppling, för att inte videon och ljudet ska fastna och hacka. Sitt i en lugn miljö utan några störande moment. Att sitta på café kan vara mysigt, men inte ett passande ställe för en arbetsintervju. Skärmbilden berättar mer än tusen ord så det är viktigt att vara medveten om vad som syns i bild. Det är bäst att inte ha för mycket distraherande saker i bakgrunden som tavlor och opassande saker. Det räcker bra med en städad och enkel bakgrund. Med digitala intervjuer behöver man nästan inte oroa sig över sina kläder då det enda som syns är övre delen av kroppen. Då syns troligen inte den lilla fläcken på skjortan i kameran. Dock är det alltid bra att dubbelchecka så att allting ser bra ut före man går in i mötet.

Försök följa dessa tips och trix vid förberedelsen före och under intervjun. Om du fortfarande inte får jobbet är det ingen fara, i alla fall kan du vara stolt över att du har varit ärlig under hela intervjun och inte ljugit om dina erfarenheter eller kunskaper. Tycker inte arbetsplatsen att dina erfarenheter eller personlighet passar till arbetet, så är det bara en vinst för dig med, då du troligen inte skulle trivas på arbetsplatsen som den person du är.

Sociala medier

Arbetsgivare kollar ibland kandidaters sociala medier för att lära känna dem bättre. Tänk på att det du lägger upp offentligt kan ses av andra, även framtida chefer. Innan en intervju är det smart att gå igenom dina profiler och ta bort innehåll som kan verka oseriöst eller olämpligt. LinkedIn är en bra plattform för att visa upp din yrkesmässiga sida, men även dina andra konton bör spegla en positiv bild av dig.

Steget ut i arbetslivet

I följande video följer vi med Josefin, 17 år, som är på väg på arbetsintervju. Hon har skrivit ner sina styrkor och svagheter i sina anteckningar på telefonen och läser igenom dem före hon går in till arbetsplatsen. Hon är nervös, men ivrig. Som tittare får du se hur intervjun går till och efteråt kan du fundera på vad som gick bra och vad som gick dåligt under intervjutillfället.

Länkar:

Karriärcenter Arabia
TE-tjänsternas tips

Hur kan UngInfo hjälpa dig?

Behöver du hjälp med intervjuprocessen eller att skriva en CV eller arbetsansökan? Vilka är dina styrkor på arbetsmarknaden och hur söker man jobb? UngInfos vägledare kan hjälpa dig i processen med att hitta jobben du är intresserad av. Du kan boka tid för vägledning med informatören på orten närmast dig här.

Uppdaterad december 2024

Skip to content