Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Mobbning och utanförskap bland barn och unga – aktuell forskning och konkreta verktyg

13 april | 09:00 - 15:00

Åbo Akademi, Folkhälsan och Luckan UngInfo ordnar ett gemensamt webbinarium om mobbning och utanförskap. Under webbinariet kommer trender inom aktuell internationell och finländsk forskning att diskuteras, och metoder som kan användas bland barn och unga kommer att presenteras.

Webbinariet är avgiftsfritt och riktar sig till professionella som möter barn och unga i sitt arbete samt till studerande vars huvudämne tangerar hälsa och välmående, socialt arbete eller utbildningsverksamheten. Länken till webbinariet skickas per e-post till alla anmälda deltagare.

Anmäl dig till webbinariet här: https://forms.gle/3cvtHESL5qvfrcj8A

9:00-9:15 Introduktion

9:15-11:15 Trender inom internationell och finländsk forskning. Patrik Söderberg, Universitetslärare i utvecklingspsykologi vid Åbo Akademi

Under seminariet tar vi del av vägbanande studier om mobbning och utanförskap samt rapportering från de senaste årens internationella konferenser. Dessutom presenteras resultaten från två aktuella forskningsprojekt i Svenskfinland – projekt Kompis som intervjuat och samlat erfarenheter från skolpersonal, och projekt Reboot som genomfört en pilotstudie med så kallad ESM-teknik om ungas sociala interaktioner.

11:15-12:00 Lunch

12:00-13:30 Kompiskonst. Jennie Stolzmann-Frankenhaeuser och Maria Stoor-Grenner, sakkunniga i småbarnspedagogik, Folkhälsans förbund.

Kompiskonst är ett material som ger kunskap i hur du genom att stöda barns samspelsfärdigheter kan förebygga mobbning och stärka en trygg och positiv gruppanda. Boken bottnar i en stark teoretisk grund men ger också tips och idéer på lekar, övningar och verksamhetsmodeller som stöder barns samspelsfärdigheter.
Under föreläsningen får du en teoretiskt bakgrund till materialet och konkreta tips på verksamhetsmodeller som stöder utvecklingen av barns samspelsfärdigheter. Boken kan laddas ner på www.folkhalsan.fi/kompiskonst

13:30-13:45 Paus

13:45-14:45 Nätrespekt. Johanna Östling, utbildningskoordinator på Luckan UngInfo.

Nätrespekt är en workshop där unga får tillfälle att diskutera hur man kan ta ansvar för att skapa ett respektfullt klimat på sociala medier/nätet. Workshoppens syfte är att motarbeta hat och kränkningar på nätet, vilka medför allvarliga konsekvenser på både individ- och samhällsnivå. Genom interaktiva metoder och diskussioner får eleverna en bättre förståelse för hur man kan skydda sig själv och hur man skall handla ifall man som åskådare stöter på kränkningar eller hot på nätet.
I den här programpunkten presenteras workshoppen i sin helhet och deltagarna får möjlighet att reflektera och diskutera tillsammans.

14:45-15:00 Sammanfattning, utvärdering och avslutning

Detaljer

Datum:
13 april
Tid:
09:00 - 15:00