Frågor & svar

 

Hur fungerar chatten?

Du kan chatta privat med en handledare eller vår psykolog när chatten är öppen på www.arligttalat.fi. Det finns en lila balk längst nere på sidan där du kan skriva. Du kan välja vem du vill chatta med, men har du ingen skillnad kan du chatta med den handledare som snabbast har möjlighet genom att klicka på “ingen skillnad”. Ibland måste du stå en stund i kö om vi handledare har andra privata chattar samtidigt, men vi tar alltid emot dig så snabbt vi kan.

Före du börjar skriva måste du ange ett “nickname”, kom ihåg att lägga ett namn som inte kan kopplas till dig om du vill hålla din anonymitet. Tiden för en privat chatt är alltid 45 minuter lång, men du kan komma in igen följande kväll chatten är öppen och prata mera.

När är chatten öppen?

Chatten är öppen varje måndag, tisdag och torsdag kl. 19-22. Om du behöver hjälp eller stöd under andra tider kan du kolla in vår sida med tips på andra stödtjänster som finns på svenska.

Vad kan jag prata om?

Du kan prata om det som du är i behov av att prata om, det som känns viktigt för dig i stunden. Vi finns till för dig och lyssnar på dig. Exempel på teman vi ofta pratar om är studier, stress, kärleksproblem, vänskap, sex,  jobb, ekonomi, prestationsångest, psykisk ohälsa, ensamhet etc.

Vem är handledare på chatten?

Du hittar en lista på alla våra handledare här: https://unginfo.fi/arligttalat/handledare/.

Varje kväll chatten är öppen har vi vår egna utbildade psykolog Helena på plats på chatten. Vi har personal från Unginfo som handleder och personal från våra samarbetspartners Folkhälsan, Barnavårdsföreningen, Väestöliitto, Helsingfors stad och Ätstörningscentrum. De andra handledarna är frilansare. Frilansarna jobbar/studerar inom den sociala branschen eller har erfarenhet av jobb med unga.

Vad betyder det när chatten gästas av en expert (gästchattare)?

Det innebär att vi förutom handledarna och vår psykolog har bjudit in en gäst till chatten. Gästen kan vara en expert eller ha erfarenhet inom ett visst tema. Det kan exempelvis vara en sexualrådgivare eller en person med kunskap om ätstörningar.

Vi bjuder alltid in gäster till chatten varannan vecka oftast på måndagar och tisdagar. I samband med det håller vi alltid en gruppchatt öppen där alla besökare, gästen och handledarna kan chatta tillsammans om temat. Det går också att chatta privat med gästexperten.

Är jag anonym?

Du har alltid rätt att vara anonym, vilket betyder att det du berättar stannar mellan dig och handledaren. I väldigt akuta fall där handledaren känner en stor oro för dig och ditt liv har handledaren en skyldighet att ta ärendet vidare eller om hen får kännedom om en redan utförd eller planerande av en brottslig handling. Den unga informeras alltid i mån av möjlighet om handledaren behöver ta ärendet vidare.

Chatt-verktyget registrerar IP-adresser, men handledarna har bara tillgång att använda dessa vid särskilt akuta fall. Du kan läsa mera om hur vi hanterar dina personuppgifter i enlighet med den nya Dataskyddsförordningen (GDPR) här.