Ada om livet som reseguide

Att bo utomlands har, som för flera, så länge jag kan minnas varit en av mina största drömmar. Jag drömde ofta om hur det skulle kännas att bo utomlands, men själva förverkligandet, “hur” var den största stötestenen som länge hindrade mig att följa min dröm. Det är inget som lärdes ut eller talades om i skolan. 

Att jobba som guide hade en längre tid intresserat mig och uppmuntrad av familj och vänner bestämde jag mig att ge det en chans. Att jobba som guide är visserligen ett av de lättaste sätten att flytta utomlands och se världen. Arbetsgivaren tar hand om det byråkratiska som bl.a. visum och arbetstillstånd. Även boendet tas oftast hand av arbetsgivaren. Att komma i tid till flygplatsen då det är dags att ge sig iväg är, förenklat, det enda du bör tänka på.

Jag har jobbat som guide i snart tre år och började min resa i Corfu Grekland sommaren 2017. Redan första dagarna lärde jag mig hur det bildas en stark samhörighet med sina nyträffade arbetskollegor då man jobbar som guide. Det är inte endast fråga om kollegor, snarare vänner man jobbar och spenderar sin fritid med. En grupp av människor med liknande tänkesätt man aldrig träffat tidigare blir som familjemedlemmar då man flyttat till ett land utan några sociala nätverk. 

Efter mina några månader i Grekland fick jag chansen att åka till Vietnam. Jag jobbade på ön Phu Quoc under vintern 2017–2018 därefter sommaren på ön Korcula i Kroatien. Att bo på mindre öar har haft sina egna utmaningar som nu senare kan skrattas åt. Allt från brist på sociala kontakter, tillgång till olika varor och produkter och inte minst till känslan av att vara fängslad, fick mig att våga ifrågasätta mig själv, mina tankar och vanor, attityder och värderingar. 

Den absolut bästa säsongen och favorit destinationen för mig var min tid på Mauritius vintern 2018–2019. Sommarsäsongen 2019 jobbade jag på Cypern och vintern 2019–2020 tog slut på min ö-hoppning efter att jag fick Cancun i Mexico som destination. 

Att jobba som guide är inte endast ett arbete utan det är mera fråga om en livsstil. Det är sällan arbetsdagen är slut då man kommer hem och man hittar sig ofta jobba på sin lediga dag. 

Det bästa med att åka iväg var inte endast frihetskänslan, men också det faktumet att jag hade mod att ta steget till min framtid. Karriärändringen och den annorlunda livsstilen har tvingat mig ut ur min komfortzon och fått mig växa som människa. Jag har lärt känna en fin skara av människor, fått vänner för livet och upplevt fantastiska äventyr!

För dig som funderar att flytta utomlands men inte vet om du vågar – mitt beslut att flytta utomlands är inget jag ångrar. För att vara helt ärlig är det mitt bästa beslut. Jag hade aldrig kunnat räkna med vilka fantastiska upplevelser min tid utomlands skulle ge mig. 

Våga ta steget, kasta loss och utforska vad livet har att erbjuda dig!

– Ada