Tips hur du förbereder dig inför anställningsintervjun

Först: Förbered dig genom att läsa annonsen igen och igen. Du hittar många ledtrådar – kompetenser, kunskaper och erfarenheter som arbetsplatsen är efter. Läs också på om arbetsplatsen och om de områden som är relevant för jobbet du söker.

Hur ska du svara på de där vanliga men knepiga intervjufrågorna?

Det finns vissa frågor som ofta kommer upp under en arbetsintervju. Vad vill intervjuaren veta när hen frågar det här?

Berätta lite om dig själv..?
Fundera på vad som är viktigt i det arbetet som du söker till. Här har du en god möjlighet att berätta om din motivation. Du behöver inte berätta hela din livshistoria. Till exempel: “Jag heter Anne och jag studerar andra året på Prakticum. Jag är social och kundinriktad och jag jobbar just nu som ledare i en förening. Jag söker försäljningsarbetet och har tidigare varit på prao i en butik.

Varför sökte du just det här jobbet?
– Berätta vad som intresserar dig med arbetsplatsen och jobbet. Det lönar sig också att berätta vad du är riktigt bra på! Till exempel: “Jag söker uppgiften eftersom jag tycker om att jobba med människor och jag skötte mig bra i mitt föregående försäljningsarbete. Jag är intresserad av att jobba med en ansvarig arbetsgivare som ni är.”

Vilka är dina styrkor och vad har du för tidigare erfarenhet?
– Berätta några konkreta styrkor du har, och som har en anknytning till det jobbet du söker dig till.
Inom din hobbyverksamhet kan du hitta styrkor!
Nämn också dina tidigare framgångar!
Till exempel: “Mina styrkor inom försäljningsarbetet är att jag är social och att jag har förmågan att arbeta under press. Jag har fått bra feedback av mina styrkor då jag var på arbetspraktik. Jag har frivillig jobbat som kassör i studentkåren.”

Vilka är dina svaga sidor?
– Det här kan kännas som en klurig fråga, men du kan vända frågan och tänka positivt. Om du ger ett exempel, ge också en plan för hur förbättra.
Till exempel: “Jag behärskar inte ännu kassasystemet, men jag lär mig snabbt och är beredd att jobba i kassan.”

Vad vill du utveckla i dig?
– Fundera på vad du är intresserad av och vad arbetsgivaren har nytta av. En varning, du kan bli den som gör det på jobbet! Till exempel “Jag sku vilja lära mig att använda sociala medier mera omfattande. Som försäljare sku det vara roligt att uppdatera butikens instakonto. Senare i framtiden sku jag vilja studera marknadsföring.”

Varför borde vi välja just dig?
– Berätta varför du vill jobba här. Berätta både om ditt kunnande och din motivation.
Till exempel ” Jag sku vara den bästa kandidaten till försäljningsarbetet eftersom jag är noggrann och tycker om att arbeta med människor. Ni får en entusiastisk och positiv medarbetare av mig för en lång tid.”

Riika Leppinen
Ungdomsinformatör och vägledare, Luckan UngInfo