En kväll om ätstörningar

Ätstörningar är en allvarlig psykisk sjukdom och varje person som drabbas bär på sin egna individuella berättelse. Det här betonade Nonni Mäkikärki, verksamhetsledare för Psykosociala förbundet, i sitt inledningstal under kvällsseminariet “En kväll om ätstörningar” på G18 den 9.10. Ätstörningar kan ta sig uttryck på olika sätt och de flesta som insjuknar är under 25 år.

Luckan UngInfo deltog i seminariet som Psykosociala förbundet ordnade i samarbete med Ätstörningsförbundet rf. En av de inbjudna gästerna var tv- och radioprofilen Anne Hietanen som tidigare lidit av ätstörningar och i dag öppet delar med sig av sina erfarenheter av sjukdomen. Under föreläsningen gick hon igenom episoder i sitt liv där maten och föraktet till den egna kroppen spelade en huvudroll. Hon talade om de bekräftande komplimangerna hon fick när hon för första gången gick ner i vikt, om hur ont det gjorde i kroppen att dra ut och springa efter att ha hetsätit, men också om hur hon till slut blev tvungen att välja mellan ätstörningen och livet. I podcast-serien Behandlingshemmet har Hietanen tidigare talat om hur hon som ung svalt sig själv och hetsåt. Just nu är hon också aktuell med podcast-serien Kroppen och livet där hon badar bastu med kvinnor i olika åldrar och pratar om just det – kroppen och livet.  

Seminariets andra gästtalare var Rasmus Isomaa, docent i utvecklingspsykologi och psykoterapeut samt verksamhetsledare för Fredrikakliniken i Jakobstad. Han talade om hur ätstörningar egentligen inte handlar om mat, men att kontroll av maten kan fungera som ett verktyg för att hantera obehagliga känslor. Han betonade att personer som insjuknar ofta är perfektionister med låg självkänsla och hög emotionell känslighet. Han presenterade forskningsresultat och diskuterade ätstörningars komplexitet. Isomaa kommer även att föreläsa på Dagarna för finlandssvenskt ungdomsarbete 29.10–30.11, som arrangeras av Luckan UngInfo.

Kvällen avslutades med diskussion ledd av Kirsi Broström, verksamhetsledare för Ätstörningsförbundet i Finland. Tack Psykosociala förbundet och Ätstörningscentrum i Finland för ett intressant och viktigt seminarium!

 

Johanna Östling
Utbildningskoordinator, UngInfo