Flytta utomlands – erfarenheter från Danmark, Italien, Nepal, Tyskland och Sydafrika

Evenemanget “Flytta utomlands?” ordnades onsdagen den 17.04.2019 mellan kl.16:30-18:30. Evenemangets syfte var att ge möjlighet för unga och intresserade att ta en del av unga vuxna och vuxnas erfarenheter av att arbeta, studera, volontärarbeta samt au pair arbete utomlands. Evenemanget gav även möjlighet att få ta del av praktiska tips och andra synpunkter som kan vara bra att tänka på när man skall flytta utomlands.

Det deltog kring 12 ungdomar för att lyssna, och det var sammanlagt 5 individer som berättade om sina erfarenheter utomlands. Först upp var Noora Löfström, som har arbetat som direktör för Erasmus och har en hel del erfarenheter kring att studera och att arbeta utomlands. Hon gav mycket bra praktiska tips och synpunkter som löns att tänka på när man skall arbeta eller studera utomlands.

Sedan var det min tur att berätta om mina Erasmus erfarenhet i Tyskland, Munchen. Jag beskrev lite hur det var att studera i Tyskland, vilket jag upplevde att var hårdare takt än i Finland. jag upplevde att man inte kunde kommunicera på Engelska hela tiden på grund av att det inte har lika bra engelskakunskaper som hemma i Finland. Därför lärde jag mig lite Tyska under utbytet för att underlätta vardagen. Jag gjorde även praktik i Tyskland med flyktingar, vilket var väldigt lärorikt.  

Hanna Mäkinen berättade om sina erfarenheter med att arbeta som psykolog i Nepal. Hon berättade om hur mycket man lärde sig att uppskatta Finland eftersom det kunde vara problem att ha rent vatten emellanåt. Hon hade även med sig sitt då 9 månader gammalt barn och sin man, och de var viktigt för dem att komma på roliga program tillsammans och försöker ha en normal vardag, trots att omständigheterna och kulturen är annorlunda.

Martina Fonselius gjorde volontärarbete i Kapstaden i Afrika. Fonselius jobbade med 5-6 åriga barn,  det var mellan 25-30 barn i gruppen med två lärare och Fonselius. Hon berättade om hur annorlunda uppfostrings kultur de har, med att de bl.a inte fick tala med barnen under lunchen. Det användes även bara kontanter i landet och det var mera otrygga förhållanden, det lönades att alltid gå i grupp mer än med t.ex en kompis.

Elin Sundell var Au pair i Italien samt gjorde hon Erasmus utbyte i Danmark. Italien var en spontan grej, eftersom hon vann en fototävling var priset att åka till Italien. Hon berättade att Au pair är ett bra sätt att få boende och stöd. Hon berättade om att det inte var lätt alla gånger, speciellt eftersom hon upplevde olika kulturella skillnader på uppfostran i Italien. Hon rådde om att man bör vara förberedd på att det finns både kulturella och individuella skillnader på hur man är i en familj och sköter familjens saker. I Danmark upplevde hon mer internationell verksamhet, eftersom linjen var en internationell cirkus linje. Hon reste och upplevde nya saker som hon inte normalt skulle göra i sin hemstad Helsingfors, vilket hon nuförtiden försöker göra mera av t.ex. gå till ett museum.

Tack till alla som deltog, evenemanget var givande och det kom många mycket bra och nya synpunkter. För alla var det gemensamt att språket och att bli van med den nya kulturen var bland det svåraste, och att man inser hur hög standard vi har i Finland.  De som jag också tycker var gemensamt för alla var att ingen ångrade att åka utomlands och uppmuntrade andra att göra det. Fast det kan kännas skrämmande att flytta till ett nytt land, ger det massor av nya erfarenheter och språkkunskaper.

Detta evenemang är ett återkommande koncept som ordnas varje vår på Luckan!

Anna Salonen, praktikant för Luckan UngInfo