Respect-evenemanget i Borgå

Torsdagen 21.3.2019 var det dags för Respect-evenemanget i Kulturhuset Grand i Borgå.

Evenemanget är ett sätt att uppmärksamma veckan mot rasism och ordnades nu för femte gången. Tillställningen är ett bra exempel på gott samarbete olika aktörer emellan, som för samman människor med varierande kulturella bakgrunder och förebygger uppkomsten av fördomar i Borgåregionen.

Ca 250 personer hittade till Grand under dagen, av vilka majoriteten deltog i någon av workshoparna som stod på programmet. Glädjande nog var det ett tiotal skolklasser som besökte evenemanget under skoltid, vilket berättar något om skolornas vilja att uppmärksamma veckan mot rasism.

Evenemangets samlande punkt var storytelling-caféet som ordnades av Borgå folkakademis invandrarstuderande i samarbete med Multicultural Association Porvoo. Där varvades elevernas läckerheter med musik, thailändsk dans och förstås samtal olika kulturer, språkgrupper och generationer emellan.

Evenemangets teman var interkulturalism och jämlikhet.

De välbesökta verkstäderna bestod av fotografering på temat “antirasism”, serieteckning på temat “möten”, processdrama om olikheter och brädspel från olika delar av världen.

 

Samtidigt med Respect-evenemanget i Kulturhuset Grand ordnades det också andra aktiviteter i Borgå. Bl.a. hade Röda Korsets Borgåavdelning ställt upp ett flyktingtält i köpcentret Lundi på andra sidan torget.

Än en gång kunde man konstatera att möten mellan människor är det bästa sättet att förebygga fördomar. Då man sitter och umgås med personer från andra länder och kulturer inser man ganska fort att alla människor i grund och botten är ganska lika.

Arrangörer för evenemanget var Luckan Unginfo, Luckan Integration, Multicultural Association of Porvoo, Careeria, Borgå stads ungdomstjänster och Röda Korsets Borgåavdelning.