Hur jag började i dramatikergruppen MiM

En dag hösten 2014 satt jag och bläddrade i HBL och lade märke till en notis som berättade om ett nytt projekt som dragit igång, Unga Dramatiker. Projektet gick ut på att man under två veckoslut deltog i workshoppar där man fick lära sig grunderna i att skriva dramatik. Jag hade skrivit berättelser sedan jag lärde mig hålla i en penna och blev genast nyfiken! Som barn skrev jag berättelser, mest fantasy, med storslagna planer om att bli världskänd fantasyförfattare före jag blev vuxen. Jag hade dessutom hållit på med teater i tio år, både som skådespelare och som regissör för olika teaterklubbar, så det lät mer än lockande att delta i Unga Dramatiker.

Vi var fyra ungdomar som började då, alla 18-19 år gamla. Vi samlades i Svenska Teaterns övningslokaler två veckoslut under den hösten, där vi skrev olika scener och senare mikrodraman, som de kallades. Det var första gången jag skrivit en pjäs. Den handlade om en man och en kvinna i väntrummet till livet efter döden. Tidigare hade jag sysslat med att skriva prosa, men när jag skrev dramatik kändes det att karaktärernas röster blev starkare då det är direkta repliker man skriver, utan alla beskrivningar som man har i romaner.

Det var också första gången som jag fick direkt respons på något jag skrivit. Responsen fick jag av vår dramaturg Julian, samt de andra deltagarna, och det var guldvärt att få både bra, och mindre bra kritik. Man lärde sig snabbt att ta emot feedback, och efter en kort tid blev dessa diskussioner det jag mest såg framemot. Det roliga med workshopparna var att allt kulminerade i en föreställning där fyra skådespelare läste upp våra pjäser.

Under de följande åren möttes Unga Dramatiker fortsättningsvis ett par gånger i månaden och fick samtidigt nya medlemmar. Småningom fick gruppen ett nytt namn och en egen identitet, MiM, kort för ”Mitt i Mellan”. Namnet stod för en identitet som hade skapats i takt med pjäserna vi skrev och vänskapsbanden som formats. Responsen som vi fortfarande ger varandra efter varje alster, färdigt eller ej, som presenterats är av särklass, såväl av vår dramaturg som av medlemmarna, och det har varit MiMs största styrka. Den vänliga ärligheten, som utvecklar oss, och påminner oss om varför det är så roligt att skriva.

Rebecca Nordman, medlem i skrivargruppen MiM

Inforuta:

Är du intresserad av att komma med i skrivargruppen MiM och lära dig skriva dramatik? Vi söker nu nya medlemmar till hösten 2019! Ingen tidigare erfarenhet krävs för att kunna delta, så sök med! Projektet rekommenderas för 15-åringar uppåt.

Torsdagen 14.3 kl. 18-20 ordnas en gratis verkstad i Kvarteret Victoria på Busholmen som öppnar mer upp om verksamheten och där man får träffa handledaren/dramatikern Julian Garner. Ifall du önskar delta kan du skicka anmälan per e-post åt koordinatorn: [email protected]. Verkstadens mål är att ge en bild av vad projektet går ut på och binder inte dig till att delta kommande höst.

Projektet är ett samarbete mellan CulturaMobila och DOT, Föreningen för Drama och Teater. Mer information och kontaktuppgifter finns på DOTs webbsida: https://www.dotdot.fi/undervisning/mim_nya_dramatiker_vid_victoria/