Florist – javisst!

När jag blev färdig från gymnasiet hade jag ingen aning vad jag skulle göra till följande. Jag började med att studera på en konstlinje i närmaste folkhögskola. Att göra med händerna var nog något för mig men jag vill inte bli konstnär. Jag studerade ännu ett år i samma skola på öppna universitetslinjen. Funderade på läraryrket men konstaterade att det inte heller var något för mig.

Hur kom jag då in på blomsterbranschen? Jo, efter två års studier men ännu som ett frågetecken vad jag skulle göra gick jag in på TE-byrån. Där funderade vi tillsammans om möjligheter och bestämde att jag skulle göra en arbetsprövning i en blombutik. Efter en tids arbetande där var mitt yrkesval klart. Jag skulle bli florist.

Jag sökte in till Mäntsälän ammattiopisto där jag to grundexamen till trädgårdsmästare. Studierna var studentinriktade och tog två år. Här lärde jag mig grunderna till blomsterbranschen. Under den här tiden var jag på praktik i två blombutiker och i en av dessa blev jag sen anställd. 

Floristutbildningen gjorde jag i Varsinais-Suomen maaseutuoppilaitos. Jag var på läroavtal dvs jag var i skolan en vecka i månaden och resten av tiden jobbade jag i blombutiken. Studierna tog tre år varefter jag tog floristexamen.

En florist arbetar för det mesta i en blombutik eller i en handelsträdgård. Man kan även arbeta som egen företagare eller freelancer. Om man vill vidareutbilda sig kan man studera till floristmästare. Det finns även möjligheter att delta i binderitävlingar som ordnas i Finland och utomlands.

En florist skall vara kreativ, kundvänlig, språkkunnig och ha en bra växtkännedom. Datakunskap är också bra att ha, för mycket av blomsterbeställningar görs nuförtiden på nätet. Arbetstiderna varierar i olika blombutiker och man får vara beredd att arbeta på veckoslut och helger. Övertid görs när det behövs. Stora helger i blombranschen är julen, morsdagen, påsken, skolavslutningar, vändagen, farsdagen och alla helgons dag.

Det intressanta med denna bransch är att man får göra med händerna och förverkliga sig själv. Kunderna ger oftast direkt respons för det utförda binderiarbetet så man strävar att göra sitt bästa. En nöjd kund förgyller dagen.

Till mina dagliga arbeten hör kundbetjäning, försäljning av buketter, krukväxter och andra produkter, att vattna och ge skötselråd, att förbereda snittblommor till försäljning och hålla butiken städig. Jag textar kort och begravningsband, prissätter produkter och inreder butiken och skyltfönstret enligt säsong. Jag tar även emot och binder beställningar efter kundens behov. I slutet av veckan brukar det var mera arbete då veckoslutets begravnings-, fest- och brudbinderier skall göras.

I en blombutik arbetar vanligtvis 2-5 personer beroende på om butiken är på landsbygden eller i en större stad. Till sommaren och andra högtider behövs alltid extra arbetskraft så det lönar sig att gå och fråga efter arbete. En duktig sommararbetare eller praktikant värdesätts och kan i framtiden få deltids- eller fastanställning. På så sätt kan man också lära sig yrket.

Floristutbildning ordnas i olika skolor både som ungdoms- och vuxenutbildning. Svenskspråkig utbildning ordnas i Yrkesakademin i Österbotten. Bästa informationen på skolor fås på dessa sidor: www.suomenkukkakauppiasliitto.fi

Nea Nyholm