Ett elektriskt jobb

Jag gick på nian då jag beslöt mig för att söka in till den lokala yrkesskolans el- och automationsmontör linje.  Jag hade redan ett tag vetat att jag inte ville till gymnasiet, och efter ett besök med klassen till yrkesskolan blev jag intresserad av just den utbildningen.

Under den tre år långa utbildningen hade man två längre praktikperioder. Under första året var det mest teorilektioner i skolan, men under andra året hade man en ca två månader lång praktik och sista året ca fyra månader. Praktiken var det som egentligen gav förståelse i hur arbetet verkligen görs och där man lärde sig det man nu kan.

När man har gått yrkesskola och gjort praktik är det den vägen man blir efterfrågad till ett jobb. Så gick det även för mig innan militären då jag  fick sommarjobb utan att ens behöva söka. Militären utgjorde dock ett avbrott för min del och i den här branschen kan mycket hända på kort tid. Byggandet går i vågor och beroende på hur stor firma man jobbar på kan sämre tider leda till att man blir uppsagd.

Efter militären var jag därför arbetslös ett tag och gjorde då flera olika snuttjobb. Bland annat jobbade jag som bärhjälp, på bageri och med gårdsarbeten. Erfarenhet från olika jobb kan vara bra, och hellre har man flera korta anställningar än ett längre avbrott i sin CV.

Nu har jag jobbat snart tre år på en mindre lokal elfirma. Jobbet fick jag genom att en kollega ringde upp och erbjöd jobb då de hade behov av extra arbetare för en tid. Det ledde dock till fler arbetsmöjligheter och till fastanställning.

Till mina arbetsuppgifter hör elarbeten inom största delen av branschen, allt från egnahemshus och sommarstugor till industriarbeten. Arbetet som elmontör innebär allt från att dra in elen till huset till att lampor är upphängda.  Arbetet lämpar sig därför för någon som är intresserad av att se något byggas upp från knappt något till ett synligt resultat. Och om du vill ha ett omväxlande jobb var du har ett brätt arbetsfält och under en dag kan vistas på flera olika bygg.

Kundservice är också en stor del av arbetet och man har kontakt med  kunderna dagligen. Man måste kunna förklara en massa om elarbeten för någon som kanske inte alls förstår vad saken gäller, samtidigt som man tar kundens önskemål i beaktande.

Man måste även komma överens med alla slags människor, t.ex. på bygg jobbar man hela tiden med en massa andra runt sig som man måste samarbeta med.

Det som är bra med branschen är att det just nu finns jobb. Och genom jobbet får man även bra kontakter inom olika branscher.

Det som är utmanande är att man aldrig är full lärd. Branschen går hela tiden framåt, nya produkter lanseras och standarder och reglement ändrar. Man måste helt enkelt hänga med och lära sig nytt hela tiden.

Felix Vihinen, elmontör