Olja och gröna skogar i Stockholm

Att välja väg i yrkeslivets korsningar har aldrig varit svårare än vad det är i dag. Vi har valmöjligheter som våra mor- och farföräldrar inte ens kunnat föreställa sig. Alla dörrar står öppna; om än vissa bara på glänt.

Men trots att vi lever i vad som kan beskrivas som möjligheternas tid, har det ändå aldrig varit svårare att “välja rätt” än vad det är i dag.

När jag började gymnasiet för ett drygt decennium sedan (gammal: check) hade jag ingen riktig plan för vad jag ville jobba med. Jag läste helt enkelt de ämnen som jag tyckte var mest intressanta. Skrivningarna kom och gick, och det var dags att söka in till fortsatta studier. Inte heller i det här skedet hade jag någon klar idé vad jag ville jobba med i framtiden. Men det var heller inget som störde mig. Jag sökte in till handelshögskolan i Åbo, där jag också började studera hösten 2010. Val av huvudämne avgjordes enligt samma procedur. Det mest intressanta ämnet segrade – nationalekonomi.

Man vill ju gärna jobba med något som man tycker är intressant, så helt fel kan det väl inte gå med den här taktiken, tänkte jag. Jag tillämpade sedan samma metod då utbyte stod för dörren, vilket resulterade i ett spännande halvår i Sydkorea. Någonstans här började också mitt intresse för förnybara energikällor ta fart, vilket senare ledde till två avhandlingar (kandidat och magister) som behandlade energikostnad och decentraliserad elproduktion. Efter examen packade jag och min nyblivna fru bilen, och styrde kosan mot Uppsala, i jakt på jobb i Stockholmsområdet. Efter en arbetslös höst med (för mycket) Pokémon Go, många ansökningar och ett sargat självförtroende fick jag till slut napp via ett konsultföretag.

Efter en kort sejour på Nordea gick jag sedan över till oljebolaget Preem, där jag nu är anställd och jobbar bland annat med redovisning av bioprodukter och myndighetsrapportering. Min första tanke då jag började på Preem var den något ironiska situationen då jag ägnat de senaste åren att läsa in mig på förnybar energi och ekologisk ekonomi, men så börjat jobba för en miljöbov. Men ju mer jag bekantade mig med Preems strategier och långsiktiga mål, desto mer förstod jag att jag hade hamnat alldeles rätt. Jag kom in i början av ett skifte mot förnybara bränslen, så som diesel gjort på tallolja. En bransch i kraftig förändring där svenska staten just nu håller på att sätta nya spelregler för en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

Jag ser att du börjar skrapa dig lite bekymrat i huvudet… vad är det riktigt jag försöker få fram? Jo, att den frihet vi har i dag med alla möjligheter att kunna göra vad vi vill, kräver en stor skopa reflektion som motvikt. En stund utan mobil, dator eller annan distraktion. Några timmar ute i naturen där själen kan få ro. Se gärna till att ha det riktigt riktigt tråkigt också, så att du ger dig själv utrymme att reflektera. Tänka igenom vad som känns meningsfullt och intressant för dig. Då kan du också vara säker på att du hamnar rätt till sist, trots att vägen är krokig och fylld av vägskäl.

Timo Broman