Att jobba som bostadsmäklare

Jag hade redan i ett tidigt skede i mitt liv klart vad jag ville studera, nämligen ekonomi. Jag har växt upp i en företagarfamilj, så intresset för företagande och ekonomi har börjat i ett tidigt skede. Jag ville också ha den möjlighet att jag kan grunda ett eget företag, om jag så tycker och kommer på en bra företagsidé. Så jag valde därför att studera företagsekonomi i Haaga-Helia yrkeshögskola.

Studierna i Haaga-Helia yrkeshögskola var uppdelade i två delar; projektarbeten och teori. Under min studietid på ca 3 år har jag jobbat med många olika projektarbeten för lokala företag, som t.ex. ordnat olika evenemang, gjort medlemstidning mm. Jag gillade verkligen den här studiemetoden att få göra riktiga projektarbeten och vid sidan av dem läsa teori.

Jag visste inte ännu under studietiden vad jag ville jobba med i framtiden. Men jag visste att med en tradenomexamen har jag många olika möjligheter. Under studietiden jobbade jag även inom bankbranschen. Min andra arbetspraktik utförde jag på en fastighetsbyrå i Borgå och på den byrån har jag nu jobbat i ca 5 år.

Jag jobbar nu som hyresbostadsmäklare. Arbetet är väldigt omväxlande och ingen arbetsdag är lika som den andra. Till mina huvuduppgifter hör att hyra ut privatägda bostäder. Mina kunder är både hyresvärdar och hyresgäster. Till en uthyrningsprocess hör väldigt många arbetsskeden med, som t.ex. först kolla bostaden sedan bestämma en lämplig hyresnivå till bostaden, fotografera bostäder, marknadsföra bostäder, ordna bostadsvisningar, ta emot bostadsansökningar, göra hyreskontrakt, ta hand om hyresgarantier, göra slutgranskingar/ städgranskningar i bostäder och mycker mycket mer.

Målet då vi hyr ut en bostad är att hitta en bra hyresgäst som sköter om bostaden och sköter om sin plikt att betala hyra. För kunden som går på en bostadsvisning gäller det att ge ett bra intryck av sig själv och för mig som hyresbostadsförmedlare gäller det att försöka läsa kunden och veta om kunden är en bra hyresgäst.

Efter att jag hade jobbat 2 år på braschen tog jag AHM-förmedlarprovet, vilket betyder att jag är en auktoriserad hyreslägenhetsmäklare. Om man jobbar med bostadsförmedling är det önskvärt att man har gått förmedlingsprov, antingen AFM (auktoriserad fastighetsmäklare) eller AHM (auktoriserad hyreslägenhetsmäklare).

Jobbet som bostadsförmedlare är omväxlande. Jag får se en massa olika bostäder. Jag tycker om att jobbet är rätt så fritt, jag sitter inte en hel dag på kontoret utan kan ha bostadsvisningar i mellan och jag får träffa en massa kunder. Det som är mera utmanande med jobbet är t.ex. då en hyresgäst lämnar hyror obetalda och vi måste häva hyresavtal eller om en bostad är förstörd efter en uthyrning. Men som tur så händer det inte så ofta.

Sofia Gustafson