Visualist, javisst.

Sedan ung ålder har jag varit säker på att jag vill jobba inom modebranschen. Efter att jag hade tagit studenten sökte jag in till formgivningslinjen på Yrkeshögskolan Novia i Åbo. Under det första studieåret fick jag bekanta mig med de tre inriktnings alternativ: beklädnad, textil och inredning samt möbeldesign. Jag valde att studera beklädnad. Under mina 4 studieår lärde jag mig mycket av bl.a. klädsömnad, planering av klädkollektioner, modehistoria samt fotografering. Till studierna hörde två arbetspraktiker i vilka jag fick bekanta mig närmare med arbetslivet. Jag gjorde mina båda praktiker för ett danskt företag som marknadsför och säljer mode. Det var efter praktiken som jag insåg att jag är mer intresserad av modemarknadsföring än själva klädsömnaden.

Nu jobbar jag som visualist på en klädbutik. Arbetet är omväxlande och varje dag är annorlunda. Som visualist ansvara jag för butikens visuella utseende. Till mina arbetsuppgifter hör bl.a. uppbyggnad av skyltfönster där jag bland annat målar väggar, klär och stailar skyltdockor, samt placerar rekvisita. Uppbyggande av kampanjer är roligt eftersom alla kampanjer är så olika och mode förnyas konstant. Det gäller att snappa upp säsongens hetaste trender. Genom att dagligen analysera försäljningen försöker jag maximerar butikens framgång.

I vår butik har vi olika avdelningar för dammode, underkläder, accessoarer och barnmode. Jag varierar på upphängningen av kläderna regelbundet på avdelningarna för att inspirera kunderna. Nya kläder får vi in varje dag. Mode utvecklas snabbt och det gäller att kunna se ett stycke framåt också. Det gäller att reagera snabbt och följa med vad som säljer, vad som säljer sämre och fundera och ändra om i butiken. En viktig del av mitt jobb är planering och företaget har vissa ramar man bör följa, men de krävs massor av eget initiativ för att få allt att rulla i butiken.

Det bästa med mitt jobb är att det är mycket kreativt, intensivt, varierande och att varje dag är så annorlunda. Men också dess snabba tempo då mode och trenderna ändras snabbt. Jag har lärt mig massor och aldrig kan jag säga att jag skulle vara fullständigt färdig. Jag älskar att jag genom mitt jobb kan inspirerar andra och erbjuda våra kunder en modeupplevelse.

Idag är jag mycket nöjd med mina arbetsuppgifter. Får se vart modebranschen för mig i framtiden?

”Always keep your eyes open.

Keep watching.

Because whatever you see can inspire you”

Grace Coddington

/ Kira-Maria Laakso