Kulturproducent i Stockholm

När jag gick i gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag ville göra i framtiden. Jag visste att jag ville studera vidare på universitet, men vilket ämne var oklart. Jag hade sysslat med musik i hela mitt liv, men var ganska säker på att min ambitionsnivå inte skulle räcka till Sibeliusakademien eller något konservatorium. Då hittade jag plötsligt ämnet musikvetenskap och det kändes som en perfekt kompromiss för mig. Om det är en sak man kan vara säker på när man studerar musikvetenskap är det att andra kommer att fråga dig väldigt mycket vad musikvetenskap egentligen är. Javisst, det är ett flummigt ämne, men som de flesta humanistiska ämnen tillåter det dig att forma din utbildning till att passa just det du vill och det du är intresserad av.

Efter några år kände jag mig dock lite osäker på vad jag ville göra efter studierna, men med hjälp av några praktikperioder och deltidsjobb insåg jag att det jag ville göra var att jobba inom kulturbranschen, men bakom scenen.

Nu arbetar jag som kulturproducent på Finlands kulturinstitut i Stockholm. Det är ett väldigt roligt och varierande jobb, särskilt nu när Finland firar sitt stora jubileumsår. Vägen hit från det att jag på måfå bläddrade i ÅA:s kurskatalog i gymnasiet har gått via flera omvägar men nu när jag ser tillbaka på den resan inser jag att allt jag gjorde var på sätt och vis målinriktat. När jag insåg att jag ville jobba med att ordna kulturevenemang bestämde jag mig för att åka på utbyte till Lund för att studera kulturadministration. När jag skrev min pro gradu-avhandling tjatade jag mig till en oavlönad praktikplats som landade i ett längre vikariat. När jag utexaminerades från ÅA sökte jag säkert 100 olika jobb runt om i hela världen och landade till slut på Finlandsinstitutet och en ettårig projektanställning som kulturassistent. Projektet har sedan dess utökats och min anställning förlängts.

Mitt bästa råd till någon som inte vet vad hen vill är att helt enkelt våga prova på och ta emot nya utmaningar med öppna armar. Saker och ting har en tendens att lösa sig. Nu jobbar jag mest med film och litteratur, något som jag inte hade tänkt mig när jag började med musikvetenskap, men något jag heller aldrig hade vetat att jag skulle gilla så mycket, om jag inte hade dykt in med huvudet före i att prova allt.

Julia Radliff, Kulturproducent