Förverkliga dig som företagare!

Mitt namn är Jennifer Fjäder och jag har jobbat heltid som företagare sedan 2013. Jag är delägare i Café Regatta i Hangö. Just nu är jag på ”mammaledighet” då vi fått en liten son. Drömmen att bli företagare har funnits sedan barndomen. Det att jag sedan gick och gifte mig med en annan företagare gjorde steget till att slutligen fatta mitt beslut relativt lätt och naturligt. Nu med dessa år bakom mig har jag fått erfara att myntet alltid har två sidor, som företagare gäller det att göra det bästa av den sida myntet landar på.

Efter att jag gått ut gymnasiet hade jag ingen aning om vad jag skulle studera och vad jag ville arbeta med. Efter några vändor beslutade jag mig för att studera till samhällspedagog. Den grunden lärde mig att arbeta i grupp och gav mig ledarskaps-grund, vilket är viktigt nu som arbetsgivare. Efter min examen arbetade jag två år som fastanställd. Jag älskade det arbete jag gjorde inom kommunens och tredje sektorns socialarbete. Men jag kände mig allt för begränsad och processerna var för långsamma för min kreativitet och mitt otåliga temperament. Jag kom på att jag ville ha en större segelbåt och funderade på hur jag skulle ha råd att köpa en. Vi knäckte då idén om att grunda en firma, köpa en stor båt och chartra och hyra ut den. Här lärde jag mig min första läxa som nybakad företagare. Vill du livnära dig på din hobby? Är hobbyn längre en avkopplande hobby som du njuter av, då du arbetar med det? Det andra jag även insåg var att fast än efterfrågan och mottagandet är gott, kan du göra ekonomi av din idé? I detta fall var det svårt, för att lagstiftningen och försäkringarna för ett litet företag som detta var oskäligt höga och säsongen kort.

En sak man ofta hör i företagssammanhang är: ”våga ta betalt”. Vi insåg att få människor skulle vara redo att betala det pris som krävs för att få företaget lönsamt. Jag hade turen med mig och blev tillfrågad om jag ville starta upp ett café i en liten lokal vid Regattastranden i Hangö. Valet var enkelt. Mitt arbetskontrakt skulle gå ut, jag ville bli företagare och jag blev erbjuden de tre viktigaste sakerna för ett företag: ”location, location, location”. En mycket erfaren företagare jag har turen att få vända mig till om råd, frågade mig innan vi skrev på hyreskontraktet, om jag alltid drömt om att ha ett kafé. Jag svarade nej. Han sade bra. Jag förklarade att jag vill sälja, för det är jag bra på. Jag vill kunna tjäna mitt levebröd på mitt arbete. Jag vill vara företagare. Jag vill få skapa och leva ut min kreativitet, branschen spelar för mig inte så stor roll. Så jag fick lära mig dricka kaffe, tenta alkohol lagstiftning, slita mig i håret över svårbegripliga hygienföreskrifter och moms, skatter, kollektivavtal och allt vad det heter.

Här kommer mitt viktigaste tips för er som funderar på att bli företagare: våga fråga! Då jag kört fast, frågar jag någon som vet, eller frågar om den har telefonnumret till någon som vet. Det som jag med stor glädje fått erfara är att många gärna hjälper en. Varför uppfinna hjulet på nytt? Inspireras av andra erfarna och etablerade, sitt inte ensam med ditt grubbel. Omge dig av ett positivt arbetsteam som kompletterar dig där du är svagare, man måste inte vara bäst på allt som företagare. Att ha en bra kompanjon är a och o. Det känns väldigt tryggt att ha stöd av någon som är lika insatt som du själv. Be om feedback och sträva till att bli ännu bättre. Lägg upp en klar strategi och mål. Se till att du brandar ditt företag och har en genomgående röd tråd. Gör vad du är bra på och vad du tycker att är roligt. Jobbet skall inte kännas som en pina, för att vara företagare kräver massor och början är tung. Men är du beredd att jobba hårt och målmedvetet så lyckas du säkert. Visst känns det surt att jobba långa dagar, fram för allt då det i min bransch går på högtryck då de flesta andra har ledigt, att tvingas hoppa in då en arbetare insjuknat, köksmaskinerna går plötsligt sönder och reparationen kostar en mindre förmögenhet, ditt sociala skydd som företagare är obefintligt, skattemasen äter upp dina hårt förtjänade slantar…

Men jag gör detta ändå. För det är roligt. För mig är att vara företagare just det att ta tillvara på den sida myntet råkar landa på. Det går inte alltid som planerat, du vinner inte alltid, men jobba med vad förutsättningarna ger dig och kom ihåg att alltid ha roligt med det du väljer att göra. Och lite på din magkänsla, den är ett pålitligt orakel.

 

Lycka till,

Jennifer