Jurist, javisst!

På en internationell affärsjuridisk advokatbyrå är ingen dag sig lik. Ena dagen kan man sitta och grubbla på hur man balanserar kemiska reaktioner för att sedan nästa dag fundera på hur ett avtal skrivet i Kina skall tolkas.

Den som följt med advokaten Harvey Specter i den amerikanska tv-serien Suits kan säkert måla upp en bild av hur livet på en advokatbyrå ser ut. Trots att dramatiserade tv- serier såklart inte helt avspeglar verkligheten, så kan man även finna en del likheter. Tempot är i regel högt, arbetet utmanande och ansvaret stort.

Efter att jag skrivit studenten från Ekenäs gymnasium år 2009 så visste jag exakt två saker om min framtid: Jag ville jobba med samhälleliga frågor och jag ville jobba i en internationell kontext. Våren 2010 bestämde jag mig därför för att söka in till den juridiska fakulteten vid Helsingfors universitet – något jag än i denna dag inte har ångrat.

Under studietiden hade jag som mål att få se så mycket som möjligt av arbetslivet och världen som bara möjligt. Vägen (läs: otaliga arbetsansökningar) förde mig på praktik till advokatbyråer i Helsingfors och Toronto, Utrikesministeriet, ett finskt börsbolag samt ALDE partiets huvudkontor i Bryssel. Vid sidan om detta var jag en aktiv deltagare i det mesta som föreningslivet och studielivet hade att erbjuda, oberoende om det rörde sig om evenemang eller studentutbyten. Dessa praktikplatser och erfarenheter öppnade inte bara mina ögon för alla de möjligheter som finns för jurister där ute, utan också dörren till mitt nuvarande jobb.

Som jurist på en internationell advokatbyrå varierar arbetsuppgifterna markant: Man utreder frågor, läser, skriver, planerar strategier och förhandlar. Ibland känner man sig som en detektiv och ibland som en författare. Det är inte heller sällsynt att allt detta sker på ett främmande språk. Mitt arbete kanske beskrivs bäst av det faktum att jag under min tid i arbetslivet inte en enda gång varit uttråkad, utan snarare tvärtom. Varje dag lär jag mig något nytt.

För er abiturienter som drömmer om att jobba som jurist på en advokatbyrå har jag därför några tips: skriv och läs så mycket ni hinner samt se till att lära er språk. Och framför allt, se till att ge järnet vid inträdesprovet.

Henrietta Hindström

Arbetar som jurist på en affärsjuridisk advokatbyrå i Helsingfors.