Arbeta inom turismbranchen

Mitt namn är Johanna Westerbladh och jag tog kandidat examen i Hospitality Management från Högskolan på Åland i december 2015, och nu jobbar jag som receptionist på ett hotell i Mariehamn.

Jag har alltid varit intresserad av hotell och turism överlag. Vi har rest mycket med familjen när jag var liten, och det är något som förstärkt mitt intresse för branschen.

För mig var det ganska så självklart att studera turism efter gymnasiet. Men när jag märkte att man på högskolan på Åland kunde inrikta sig på hotell så tyckte jag det lät intressant. Så hösten 2012 flyttade jag från Borgå till Åland och påbörjade studierna.

Utbildningen är mycket varierande och kurserna är en blandning av praktiska och teoretiska ämnen. Det är också det som gjorde utbildningen rolig! En dag kunde du stå i köket och kocka och kombinera rätt vin med rätt mat, medan du nästa dag satt på en föreläsning i företagekonomi.

Under utbildningen hade man flera praktikperioder. Under första året fick man pröva på både att jobba i restaurang och att jobba på hotell. Man har en fyra veckors period på restaurang och en lika lång på hotell. Och under andra året har man en utlandspraktik! Under vårterminen ska man vara fyra månader utomlands och jobba. Jag själv tillbringade mina fyra månader på Gran Canaria. Det var fyra månader av sol,sol,sol och lite jobb förstås. Men samtidigt var det nog det svåraste under hela utbildningen. Att våga åka! Sista praktiken sker under sista året av studierna och är en så kallad förmanspraktik. Då ska du följa en förman i fyra veckor. Superbra avslut på studierna innan du ska ut i arbetslivet och kanske arbeta som en förman själv!

Efter att jag tog examen i december 2015 började jag söka jobb. Det fanns inte många utannonserade jobb överhuvudtaget i min bransch så jag mailade intresseanmälningar till hotell och hoppades på att de kanske skulle behöva någon ny i gänget. Jag sökte också andra kontorsjobb. Några dagar efter att jag hade tagit examen fick jag ett samtal om ett jobb i receptionen på ett hotell i Mariehamn och jag tackade genast ja! Så här är jag nu, med ordinarie tjänst.

Jag trivs bra med jobbet som receptionist. Jobbet är omväxlande och man träffar så många olika människor. Jag jobbar både dagar, kvällar och helger. Och jag har nästan börjat  gilla att jobba helger, det känns som sådan lyx att få vara ledig mitt i veckan istället.

Jag kommer nog inte vilja jobba som receptionist hela livet. Jag vill jobba mig uppåt och ta för mig nya utmaningar i livet. Jag har i och för sig gått en ledarskapsutbildning. Och någon dag när jag känner mig redo för det vill jag jobba som chef. Kanske över ett hotell, kanske över något annat, det får tiden utvisa. Men just här och nu trivs jag bra med att ge bästa möjliga service åt våra gäster.

 

Johanna Westerbladh

Receptionist, Mariehamn