Vägen är inte alltid spikrak

Jag jobbar som ergoterapeut. Ergoterapi är ett yrke som många inte känner till och som människor ofta förknippar med ergonomi (hur man sitter rätt). Visst, vi studerade ergonomi i skolan till en viss del, men det är en väldigt liten del av vad ergoterapeuter arbetar med. En ergoterapeut kan jobba med alla åldersgrupper och jobbet är väldigt varierande. Man får vara kreativ och hitta på nya lösningar för människor. Vi jobbar med människor som på grund av olika orsaker har svårt att klara av sin vardag. Vi försöker hjälpa dem att återgå till viktiga aktiviteter eller hitta nya intressen efter en sjukdom eller skada. Allt utgår ifrån människans behov och önskningar.

Studierna är 3 ½ år och kan studeras på svenska i Helsingfors på Arcada. Jag kom till Arcada efter att jag hade studerat till merkonom. Efter mina merkonomstudier kände jag att det nog var något annat jag ville jobba med, men jag visste inte vad. Jag gick in på Arcadas hemsida eftersom jag ville flytta till Helsingfors, och läste där om ergoterapi som jag aldrig hört talas om tidigare. I min ansökan lade jag ändå socionom på första plats, vård på andra plats och ergoterapi på tredje plats. Jag kom på reservplats till ergoterapi och slapp sedan in till utbildningen. En självklar väg till detta yrke hade jag alltså inte. Formen på utbildningen har ändrat en del de senaste åren, men när jag studerade hade vi flera gemensamma ämnen med vårdstuderande. Kurserna är både praktiska och teoretiska och består av mycket grupparbete. Under det första året är det ganska svårt att hänga med, men om man klarar sig till första praktiken som är i slutet på första året, så har man kommit långt. Man läser kurser som t.ex. aktivitetsvetenskap, beteendevetenskap, kreativitet och hälsa.

I slutet av studierna, när jag höll på med examensarbetet, var jag skoltrött och ville helst göra något helt annat än jobba som ergoterapeut. Jag blev dock erbjuden ett ergoterapivikariat i Jakobstad och jag flyttade dit. Jag var lite osäker om jag skulle klara av att jobba som ergoterapeut, men vågade ta steget och prova mig för. Där jag jobbar just nu har jag mest barn och unga klienter men också vuxna. Jag kör runt för att möta klienten hemma eller i skolan och en del kommer också till mottagningen. Barnen kan ha svårigheter med t.ex. gestaltning, finmotorik, koncentration eller sociala förmågor. Vi tränar på penn- och saxhantering, på och avklädning, följa instruktioner samt inleda och avsluta en aktivitet. Vuxna kommer till ergoterapi efter en sjukdom eller olycka som begränsar deras liv så att de inte kan göra saker som de har gjort tidigare. Vi tränar på sådant som gör att de skall kunna återgå till jobbet och/eller klara sig så självständigt som möjligt samt uppmuntrar dem till att ha en meningsfull vardag.

Jag har nu arbetat som ergoterapeut i två år och varje dag lär jag mig något nytt och får mer erfarenhet. Att arbeta som ergoterapeut är intressant, utmanande och varierande. Ofta känner jag mig oerfaren då jag inser hur lite jag kan, men man måste göra sitt bästa och tro att det räcker. Våga pröva dig fram, det går alltid att studera om eller byta arbete. Jag har tagit ett steg i taget för att komma dit där jag är nu och har inte sett hela vägen på en gång.

 

Adina Snellman,

Ergoterapeut