Livet uppe i bergen

Jag är en 24 år gammal tjej från Österbotten. Jag har studerat till idrottsinstruktör på Arcada i Helsingfors. På fritiden har jag också gått olika korta skolningar med olika teman, mest inom gymnastik. Jag har åkt skidor sedan jag lärde mig gå och har alltid tyckt om nya äventyr. När jag fick höra om jobbet som alpguide kändes det därför självklart för mig att ansöka om det. Jag skickade in min ansökan och tre månader senare bar det av på guidekurs till Bad Gastein i Österrike, varefter jag fick jobb i Sauze d’Oulx i Italien. Jag spenderade vintern 2015 där och blev förälskad i Alperna. Till mina arbetsuppgifter hörde att hämta gästerna från flygplatsen, åka skidor tillsammans med dem och att ha afterski efteråt. På kvällarna hade vi olika aktiviteter som pubrunda, vinprovning och lounge-quiz.

Efter vintern var jag ännu inte redo att lämna alperna, och jag fortsatte jobba som vandringsguide över sommaren i Val Gardena. Då var jag ute i bergen och vandrade tillsammans med gästerna varje dag i otroligt vackra Dolomiterna. Under dessa vandringar lärde jag känna en massa fina människor som alla delade samma intresse som mig, att vara ute och njuta av den vackra naturen. Ofta var det tråkigt att säga hejdå till de gäster man haft så roligt med i en vecka.

Just nu jobbar jag i Les 2 Alpes i Frankrike som platschef. Jag jobbar ensam här på orten vilken innebär att jag har ansvar över att allt skall fungera och gå runt. Det är både jobbigt och roligt. Det är mycket jobb men det är roligt att själv få bestämma när och hur jag jobbar. Förutom att jag åker skidor med gästerna och ordnar kvällsevenemang gör jag också en del administrativa uppgifter.

Här i Frankrike har jag lärt känna folk från bl.a. England, Sverige, Holland och Ungern. Vi har blivit lite av en familj, och ibland hjälper vi också varandra med jobbet. En av de bästa sakerna med mitt arbete är att man får så goda vänner. Förutom de vänner jag lär känna på orterna, känner jag också många guider som jobbar för samma företag som jag.

Ett av mina bästa minnen är julen som jag firade i Cervinia tillsammans med åtta andra guidekompisar. Då åt vi Ikeas köttbullar och potatismos till frukost och delade ut presenter som vi hade köpt till varandra. Sedan åkte vi skidor och hade lunch i en svensk restaurang med svensk julmat.

Att jobba utomlands har gett mig otroligt mycket nya erfarenheter, kunskap och framförallt härliga nya vänner. Ibland är svårt och jobbigt och man saknar alla där hemma, men sedan kommer de stunder då man njuter så mycket man bara kan. Jag har lärt mig att ta ansvar på ett helt annat sätt. Som alpguide har jag ofta behövt gå ut ur min bekvämlighetzon, vilket också har gjort mig till en starkare person.

Jag kan absolut rekommendera detta jobb till dig som tycker om nya utmaningar och att träffa människor. För att jobba som guide behöver man vara 18 år gammal och vara en öppen person. Om du känner att det här jobbet skulle intressera dig kan du hitta mera information på STS Alpresors hemsidor.

Glada skidhälsningar från Les2Alpes,

Hanna