Så himla roligt

Jag har alltid älskat människor och har velat hjälpa andra så länge jag kan minnas. Efter gymnasiet visste jag inte vad jag skulle göra. Det enda jag ville var att åka ut i världen och se mig omkring. Jag hamnade i Orlando, Florida där jag hälsade på en kompis som gjorde en lärjungaskola med YWAM (Youth With A Mission). YWAM finns världen över och erbjuder lärjungaskolor, andra utbildningar samt missionsarbete. Jag visste med detsamma att detta är något jag vill prova på. Lära känna mig själv och Gud, bli utmanad, träffa folk från olika länder och kulturer och att resa. Jag gick en lärjungaskola 2012 hemma i Finland och fortsatte senare att jobba som ledare med samma sak i Sverige. Efter det åkte jag till Denver, Colorado år 2013 för att göra en mera djupgående ledarskapsskola. Under tiden fortsatte jag också att studera själavård. I början av 2014 åkte jag hem till Finland och har jobbat här sedan dess.

Jag jobbar som ledare på YWAM Ruurikkalas lärjungaskola. Mitt arbete är utmanade, stressande, roligt och intressant. En ledares arbete går ut på att planera lärjungaskolan som innehåller en lektionsdel och en missionsdel. Till lektionsdelen ska lärare, undervisningsämnen, flygbiljetter, program, personliga samtal, arbetsuppgifter och till och med morgonbön planeras. Under lektionsdelen är det viktigt att se till att det praktiska flyter på smidigt samt att ta hand om människorelationer och elevernas välmående. Under skolans gång växer man som person, både andligt och själsligt. Det är en karaktärsbildande, uppbyggande och helande tid för eleverna.

Mitt jobb är inte bara praktiskt utan också människorelaterat. Ofta då eleverna kommer till skolan finns det ett och annat i bagaget som kommer fram och behöver redas ut och helas. Det kan vara saker som t.ex. lindriga beroenden, söndriga människorelationer, ätstörningar, nedstämdhet, utmattning, osäkerhet, självhat osv. Min uppgift är att möta och stötta eleverna i de livsskeden de befinner sig och att hitta en lösning och ett helande för dem.

Efter lektionsdelen är det dags att åka utomlands i tre månader, det är ledarens uppgift att planera resan. Under missionsdelen så gör man lite av varje. De senaste åren har vi bett för sjuka och sett fysiskt helande på Stockholmsgator, berättat om Jesus i skolor och kyrkor i Schweiz, vi har jobbat med hemlösa och drogmissbrukare i Tel Aviv och med prostituerade i Amsterdams Red Light district. Min uppgift under missionsdelen är inte bara att planera resan och delta i den tillsammans med eleverna utan även att fortsätta med det mentorskap som påbörjades under lektionsdelen. Utomlands lever man ofta väldigt tätt inpå varandra och under tuffa förhållanden. I sådana omständigheter behöver man vara bra på att lösa konflikter, skapa enhet, laganda och gemenskap, att lära gruppen att kommunicera sina känslor och behov samt att reda ut konflikter på ett hälsosamt och kärleksfullt sätt. Man kommer i kontakt med mycket svåra saker på fältet och det är viktigt att man som ledare talar med gruppen varje kväll om dagens händelser, både det positiva och det negativa. Här blir man utmanad i sin personliga och andliga tillväxt.

Det är ett jobb som jag verkligen trivs med. Mina ledarskapsgåvor kommer till användning eftersom man behöver planera mycket, vara flexibel och ta svåra beslut. Varje dag för med sig nya utmaningar. Mitt hjärta för att hjälpa människor att växa och finna helande är en del av vardagen. Man får dagligen gå i föredöme, ha tålamod, kärlek, vishet och glädje när man bemöter eleverna samt ge dem frihet och tid att hitta sig själv och Gud. Det bästa med jobbet är Gud själv som kommer med förvandling till skola efter skola och människa efter människa!

 

Tove Ahlskog,

ledare på YWAM Ruurikkala