Chansa, prova dig fram och lyssna på dig själv

Att som sextonåring flytta från trygga lilla Ekenäs till Esbo för att bo på internat tillsammans med fyrtio andra ungdomar var kanske inte något jag hade tänkt mig just då.

Jag har alltid varit en person som trivts bra i sociala sammanhang och tycker om utmaningar. Det är kanske via det som jag tillsammans med min elevhandledare under högstadiet hittade utbildningen ungdoms-och fritidsinstruktör vid Axxell Finns. Jag bestämde mig för att söka då jag visste att gymnasiet inte var något för mig. Jag tyckte inte om att läsa, sitta stilla eller skriva långa essäer. Så att jobba praktiskt med inriktning på barn och unga skulle kanske vara något för mig.

 

Jag gick på inträdesprov och blev antagen till utbildningen tillsammans med tjugo väldigt olika men härliga personer. Att flytta hemifrån till ett internat fullt av människor som jag aldrig tidigare träffat medan mina klasskompisar fortsatte till gymnasiet var det bästa men även ett av de tyngsta besluten jag gjort.

Åren där var inte de lättaste men väldigt lärorika och jag träffade många fina vänner som jag ännu idag har kontakt med.

 

Vid 18-års ålder började jag jobba som ungdomsledare i Raseborg. Då var jag en av de yngsta ungdomsledarna, vilket hade sina för- och nackdelar. Jag kunde förstå hur ungdomarna tänkte eftersom jag själv just hade varit i samma ålder som dem. Men ibland kunde det uppstå konflikter då ungdomarna som hängde på ungdomsgården inte hade samma respekt för mig som för en äldre ledare. Det var en av utmaningarna jag mötte på i mitt arbete när jag som ung jobbade med unga.

 

Nu har jag valt att vidareutbilda mig och håller på att avsluta mina studier till  samhällspedagog vid Yrkeshögskolan Novia där jag läser medborgaraktivitet och ungdomsarbete. Jag valde att studera vidare och få mer teoretisk kunskap som jag kan komplettera min praktiska grundutbildning med, vilket jag också känt att jag behövt i mitt yrke som ungdomsledare.

 

Att välja inriktning då man är femton år gammal och veta vad man vill göra i livet är inte lätt. Vissa vet vad de vill medan andra har svårare att välja.

Mitt tips är att chansa, prova dig fram och lyssna på dig själv.

Man lär sig alltid något av alla situationer. Arbetslivet är fullt av möjligheter.

 

Ha en skön vår, lycka till med studievalen!

 

Sofia Haglund

Ungdomsledare på Raseborgs ungdomsbyrå