Radioprataren kan inte vara blyg

Ena dagen intervjuar du Eurovisionsvinnaren Måns Zelmerlöw på ett hotell i Wien, nästa dag står du på mjölkbondens åker i Lovisa. Jobbet som radiopratare och journalist är alltid omväxlande och blir aldrig tråkigt.

 

Jag jobbar som reporter på Yle Östnyland. Det är Svenska Yles lokalredaktion i Borgå som ska bevaka området från Sibbo till Kotka. Det brukar sägas att det är bäst att börja sin journalistbana på en mindre redaktion för då får du testa på allting, och det stämmer. På Borgåredaktionen får jag göra allt från att läsa nyheterna i Radio Vegas östnyländska sändning till att skriva webbreportage och sända live radio från både studion och åkern.

 

När man kommer på jobb på morgonen vet man aldrig vem man kommer att träffa under dagen och det gör det extra spännande. Man vet inte vilket ämne som det gäller att läsa in sig på den här gången eller till vilken del av Östnyland man ska åka. En av de saker jag gillar mest är att göra live radio ute i regionen. Det är roligt att åka hem till folk och låta dem prata om något som de brinner för, att försöka få lyssnarna engagerade i det ni pratar om och att fundera hur det ljudmässigt blir bra radio.

 

Ett tips för alla som vill bli journalister är att nischa in sig lite speciellt på någonting. Nuförtiden behöver nästan alla journalister vara bra på att prata, skriva och fotografera, men det är också bra att ha ett specialområde. Mitt råkar vara Eurovision. Det började som en hobby, men då man på Yle insåg mitt intresse och min kunskap blev jag en del av teamet som jobbar med Eurovisionen. Det betyder att jag under våren periodvis jobbar med rapporteringen kring Finland och Sveriges egna uttagningar och i maj med den stora tävlingen.

 

Förutom att jag jobbat på Radio Vega Östnyland har jag också jobbat som programledare för nationella program som Nöjesfredag och Lördax på Radio Vega. Nöjesfredag handlar om musik och kändisar medan Lördax är ett aktualitets- och livsstilsprogram. Det roliga med Yle är att det finns väldigt många olika saker man kan få göra inom samma företag. Och är det radio man vill göra på svenska så är det Radio X3M och Radio Vega som gäller.

 

Jag var 15 år då jag bestämde mig för att jag ska bli journalist. På nionde årskursen hade man en två veckor lång prao-period och jag tillbringade den på Yles redaktion i Borgå. Då man får en chans att göra en praktikperiod så lönar det sig alltid att försöka göra den på ett ställe eller inom en bransch man på riktigt är intresserad av. Endera kan det förstärka dina tankar om att du är på rätt väg, eller så kan det visa att du ska hålla dina alternativ öppna.

 

Jag insåg att jag hade ett intresse för lokalpolitik då jag blev invald i det lokala ungdomsfullmäktige i högstadiet, och modersmål hade alltid varit ett av mina favoritämnen. I gymnasiet tänkte jag ännu att jag skulle bli en skrivande journalist men då jag under abi-året talade med studiehandledaren i gymnasiet sade han att jag ska ge tv och radio en chans eftersom jag är så utåtriktad.

 

Efter gymnasiet sökte jag in till journalistik på Svenska social- och kommunalhögskolan. Eftersom jag var så säker på att det var det jag ville studera så sökte jag inte någon annanstans och blev ganska så förkrossad då jag inte kom in. Journalistiklinjen hörde till de svåraste utbildningarna att komma in till, med ett inträdesförhör som höll på i två dagar.

 

Då gällde det att tänka om. Jag sökte in till folkhögskolan Axxell som hade en ettårig linje i tv-reportage. Vi lärde oss journalistikens grunder samtidigt som vi lärde oss filma och editera.

 

Följande år gällde det att söka in till journalistik igen, men för att vara säker på att inte bli utan en plats sökte jag till fyra andra platser också. Den här gången kom jag ändå in på Soc&Kom och började där hösten 2007.

 

Efter att jag blev politices kandidat inom journalistik från Soc&Kom sökte jag in till magisterprogrammet Kultur och kommunikation vid Helsingfors universitet med inriktning på historia. Jag är inte ännu färdig därifrån eftersom jag jobbat en hel del på sidan om studierna. Det här är definitivt en bransch som det lönar sig att ha erfarenhet av redan innan man blir färdig. Man behöver en fot mellan dörren, så att säga.

 

Radiopratare och journalister överlag ska inte vara blyga. Det gäller att flera gånger i dagen ringa upp folk man inte känner för att övertala att de ska låta just dig intervjua dem. Men man lär sig mycket om många ämnen och får vara med om saker man inte annars skulle vara med om. Det kan vara bra att vara pratsam, men samtidigt kan man ändå inte säga allt som dyker upp i huvudet i sändningen. Det bästa är att vara dig själv och inte köra någon roll – det har fungerat bra för mig.

 

Hanna Othman

Journalist och radiopratare