Följ inte den upptrampade vägen, gör din egen stig

Jag har alltid varit intresserad av kultur, språk och människor från andra kulturer. Före gymnasiet åkte jag på språkresa till England och i gymnasiet blev det ett utbyte till Dominikanska republiken. Efter gymnasiet kände jag att jag inte direkt ville fortsätta studera så jag jobbade en tid på ett stall i Finland. I samband med att stallägaren flyttade till Frankrike fick jag jobba i Finland, södra Frankrike och norra Spanien i två år.

 

Det var hela tiden självklart för mig att jag i något skede skulle studera, men jag visste varken vad eller var jag ville studera. Efter mina två mellanår sökte jag in till Arcadas engelskspråkiga linje ”International Business”. Helt fantastiskt med så många internationella personligheter, och mitt i Helsingfors dessutom! Under universitetstiden åkte jag även på ett Erasmus utbyte, jag valde Alicante i Spanien för att förbättra min spanska. Jag rekommenderar varmt ett Erasmus utbyte för alla, man får så många goda vänner och upplever alldeles otroliga saker, plus att man kan lära sig ett nytt språk eller förbättra sina tidigare språkkunskaper!

 

Under tredje året på Arcada valde jag att rikta in mig på E-commerce and Distribution, som sedan blev min stora passion. Jag tyckte det var otroligt intressant att få en insikt i hur en webbshop egentligen fungerar; hur man bygger upp en hemsida, vilka logistiska aspekter man måste fundera på, hur man framgångsrikt marknadsför sin butik osv. Jag kände direkt att jag hade hittat rätt! I studierna ingick två obligatoriska praktiker, den första gjorde jag på HR-avdelningen på Kämp Group, ett restaurang- och hotellföretag i centrala Helsingfors. Den andra praktiken förde mig utomlands igen, denna gång till München i Tyskland. Alla som känner mig vet hur motvillig jag alltid har varit till det tyska språket, så jag överraskade även mig själv när jag efter praktiken bestämde mig för att permanent bosätta mig i München.

 

I München skrev jag samtidigt mitt slutarbete och jobbade deltid som landsansvarig för Finland på en webbshop. I praktiken betydde det att jag skötte allt som hade med landet att göra; översättningar, marknadsföring (både online och offline), kundservice, samt de förändringar som skulle göras på hemsidan. Jag älskade det, men tyvärr hade inte företaget möjlighet att anställa mig på fulltid så jag sökte ett annat jobb i stället, som jag också fick. Nu jobbar jag på ett danskt företag som landsansvarig för e-post marknadsföring i Sverige. I början förstod jag inte helt vad jag hade gett mig in på, men nu kan jag säga så här: ”Hej, jag heter Fredrica och jag är en professionell skräppostsändare”.

 

Jag skickar dagligen ca en halv miljon e-post meddelanden till olika e-post adresser som vi köper in av olika företag. De meddelanden jag skickar kan bestå av olika dejtingkampanjer, spelkampanjer, affiliate-kampanjer eller produktmarknadsföring. Företaget jag jobbar på är en koncern som består av flera företag, så det finns alltid något att göra. Vi är ungefär 20 personer, hälften jobbar i Danmark och hälften i München. Jag trivs jätte bra i vårt unga, internationella, helgalna och roliga team, det är alldeles perfekt för mig, åtminstone för en tid framåt.

 

Jag har fortfarande ingen aning om vad jag vill göra när jag blir ”stor”, och det är helt okej. Just nu är jag lycklig där jag är och trivs både med mitt jobb, mina kompisar och staden, jag har till och med lärt mig lite tyska (definitivt inget lätt projekt!). Framtiden är öppen, möjligheterna många och jag ser med spänning framemot fortsatta äventyr ute i världen.

 

Fredrika Brenner

Landsansvarig för e-post marknadsföring