Att jobba som au pair!

Under hela min gymnasietid visste jag att då studentexamen väl var skriven och studentmössan satt stadigt på huvudet var det inte universitet som gällde genast följande höst. Först ville jag utomlands! Möjligheterna var oändliga. Jag kunde resa vartän jag ville och göra precis det jag kände för. Det tog inte länge innan jag hittade det perfekta alternativet för mig. Jag skulle bli au pair i USA genom Cultural Care Au Pair!

Orsaken till att jag valde att bli au pair är att jag kände att jag ville göra något betydelsefullt och skapa mig en hel ny värld långt borta hemifrån. Ansökningsprocessen var spännande och intressant och jag blev mer och mer ivrig för varje dag som gick. Jag visste att jag hade tagit det rätta beslutet då jag började prata med den värdfamilj som senare skulle bli min egen.

Att flytta utomlands alldeles ensam är ett stort steg. Det pirrade i magen flera veckor innan avfärd! Att säga hejdå till familj och vänner var förstås svårt, men jag höll hela tiden tankarna på vad som väntade mig på andra sidan Atlanten. Då resedagen äntligen kom kunde jag inte ha varit mer beredd och ivrig på att bege mig ut på mitt alldeles egna äventyr.

Min värdfamilj tog emot mig med öppna armar och jag kände mig genast som hemma, även om allting var nytt och annorlunda. Språket, kulturen och de sociala normerna skiljde sig från hemma och det tog mig ett tag att vänja mig vid allt det nya. Med ett öppet sinne och med ivern att lära mig mer om den amerikanska kulturen tog jag vara på alla situationer att träffa nya människor och få nya erfarenheter, och väldigt snabbt kändes det inte så annorlunda mer.

Min värdfamilj bestod av en två-årig pojke, en fyra-årig flicka, mamma, pappa och hund. Barnen och jag hittade på en massa kul under dagarna, och då föräldrarna kom hem från jobbet på kvällen åkte vi alla oftast ut på middag. Varje veckoslut spenderade vi minst en dag ute på sjön och gjorde annat roligt tillsammans.

Då jag inte spenderade tid med min värdfamilj träffade jag mina nya vänner, både andra au pairer och amerikaner. Tillsammans reste vi omkring i USA och samlade på oss så mycket olika erfarenheter vi bara hann med. New Yorks glittrande ljus, Kaliforniens vida stränder, Chicagos skyskrapor och Floridas palmer är bara några av de minnen jag aldrig kommer att glömma.

Det som jag saknar allra mest är ändå inte de fantastiska resorna och eventen längs med året, utan den helt vanliga vardagen med min värdfamilj. Det är en otrolig känsla att bli en del av en ny familj och veta att de alltid finns där för dig.

Nu, två år efter att jag landat på finsk mark efter ett alldeles otroligt år, är det enkelt att se varför det är så viktigt för unga att ge sig ut i världen. Att sätta sig i situationer där man inte är alldeles säker på vad som kommer att hända till näst hjälper en att växa som människa något otroligt. Att bo långt borta från den egna familjen och vännerna visar hur stark man är och hur mycket man klarar av alldeles själv när det gäller. Att ett ställe så långt borta från Finland kan bli ”hemma” känns väldigt speciellt och det är underbart att veta att vännerna, värdfamiljen, de gamla bekanta gatorna och dina favoritrestauranger alltid finns kvar där långt borta, bara väntandes på att du ska åka tillbaka och hälsa på.

Världserfarenhet är inget man kan lära sig från böcker, den måste samlas in på egen hand. Jag började mitt samlande som au pair, var tänker du börja?

 

Jennica Isaksson

Au Pair via Cultural Care