Vardagen i ett hav av blommor

För mig står yrkestiteln florist för kreativitet och ett sätt att få förverliga sina visioner och idéer med blommor som utgångspunkt. Arbetet är praktiskt och att besitta kunskap och intresse för att lära sig nytt är viktigt.

Många jag stöter på i vardagen, som kommer till blombutiken där jag jobbar brukar säga; oj, det måste vara härligt att få vara bland blommorna och se på dem varje dag. Visst är det så, men för mig är blommorna ett arbetsredskap, det viktigaste arbetsredskapet. Att de är vackra också är ju förstås inget jag kan klaga på.

En vanlig arbetsdag innehåller en massa olika arbeten och ingen dag är den andra lik, vilket är en av de positiva sakerna med yrket. Kundbetjäning är förstås en stor del av jobbet, likaså olika blomsterbinderiarbeten. Ibland får man också vara dekoratör, ibland städare. Arbetet i blombutik är väldigt säsongsbetonat, så det gäller att vara stresstålig. Helger och högtider är högsäsong i blombutiker. Då kan jobbdagen bli längre och lediga dagarna färre. Ergonomi är också en sak man borde fästa stor vikt vid. Jag står en stor del av dagen och arbetet är till viss mån statiskt. Därtill är händerna utsatta, då jag ömsom väter händerna ömsom hanterar paketeringspapper och därtill använder järntråd, som torkar ut huden.

På tvåan i gymnasiet stod det klart för mig vad jag ville jobba med. Jag hade tidigare varit på ett par blomsterbinderikurser och då vi i samband med en kurs i gymnasiet skulle följa med på en arbetsplats var valet inte svårt.

Vad gäller utbildning finns det olika vägar att gå. Jag valde själv läroavtalsutbildning då det har vissa fördelar. Du jobbar, tjänar pengar och lär dig praktiskt istället för att sitta i skolbänken varje dag. Jobbet varvas med närstudiedagar där man läser den teori som behövs i yrket, bl.a. färglära, växtlära, kundbetjäning och marknadsföring. Yrkesproven ordnades i en yrkesskola och de bestod av tre delar då jag avlade min examen.

 

Anna Fransman-Grönqvist

Florist