En annorlunda väg ut i arbetslivet

För snart 2 år sedan blev jag klar restonom, oj vilken känsla att äntligen vara klar med skolan och ha en utbildning. Genast började frågorna regna in ”Vad skall du göra nu? Vad är din plan? Har du hittat jobb?” Under sommaren jobbade jag kvar på ett café jag jobbat på under min studietid och började söka jobb. Hösten kom och jag gick på några intervjuer, men på alla ställen möttes jag av samma attityd ”vad fint att du är utbildad men tyvärr har du för lite erfarenhet”. Hösten gick och jag jobbade veckoslut på caféet och letade jobb under veckorna, men hur får man tillräckligt med erfarenhet för att bli anställd om man inte lyckas få ett jobb? Mot slutet av hösten kom det fram att jag inte kommer få jobba kvar på caféet, fler jobbansökningar skickades in bara för att komma tillbaka med samma tröttsamma ”Tyvärr blev du inte vald denna gång”. Även om man är medveten om att det är ett dåligt ekonomiskt läge och man inte är ensam om att ha svårt att hitta jobb så känns det rätt så hopplöst då man får avslag efter avslag.

En kort tid senare pratade jag med chefen på min senaste praktikplats, Kulturhuset Grand, hon undrade om jag hittat något jobb redan? Jag berättade om min situation och då kom frågan ”Har du funderat på läroavtal?”. Hon förklarade att de skulle behöva lite mera hjälp under våren och att de funderade på att ge en arbetslös chansen att jobba hos dem på läroavtal. Jag trivdes bra hos dem under min praktik så jag tackade genast ja, nu var det bara att göra alla ansökningar och vänta på svar. Det nya året kom, jag blev arbetslös och en dag i mitten av januari ringde telefonen, ansökan hade gått igenom, jag skulle få påbörja mitt läroavtal till merkonom i början av februari!

Läroavtalet inleddes med ett samtal mellan mig, min chef på arbetsplatsen och min handledare på skolan. Redan från började blev det klart att läroavtalet formas helt enligt mig och min arbetsplats. Vi gick igenom mina arbetsuppgifter och kom utgående från det fram till vilka olika examendelar jag kommer att ha i min utbildning, eftersom mitt jobb på Grand är väldigt mångsidigt var det inga problem att hitta olika vinklar. Min handledare upprepade flera gånger ”Eftersom det är frågan om en vuxenutbildning och den vuxna människan arbetar så skall studierna spegla det arbete man gör”.

Läroavtal har passat mig väldigt bra eftersom allt känns så enkelt då man hela tiden hänvisar till det egna arbetet. Termer som tidigare känts främmande blir mycket klarare då man jämför med konkreta exempel på hur det sköts på den egna arbetsplatsen. Det man skall lära sig anpassas till det jobb man gör och kompletteras med närstudiedagar 1 dag var eller varannan vecka. Även på närstudiedagarna så speglas inlärningen till uppgifterna på den egna arbetsplatsen, t.ex. kundservice, fakturering och arkivering. Att man varken har prov eller läxor är ju heller ingenting jag klagar på.

Mitt läroavtal inleddes i januari förra året och avslutas i maj det här året. Det har varit otroligt roligt att få chansen att jobba och studera på det här sättet. Idag känner jag mig som en viktig del av verksamheten och jag trivs bra med mitt jobb, mina kollegor och våra kunder. Utmaningarna, de stimulerande arbetsuppgifterna och kundkontakten är några av de saker jag tycker mest om i mitt jobb på Kulturhuset Grand. Jag har lärt mig väldigt mycket, fått nya kontakter, kunskap och framför allt den där erfarenheten som saknades tidigare då jag sökte jobb. Jag är säker på att den erfarenhet och kunskap jag tar med mig efter mitt läroavtal kommer att ta mig en lång väg då jag söker jobb nästa gång. Läroavtal är en väldigt naturlig och bra form av lärande som kan användas till en mängd olika yrken och arbetsplatser, jag rekommenderar den varmt.

Ida Michelsson
Service koordinator
Luckan Borgå