Resa genom meningsfullhet

Många har sagt att jag hunnit göra mycket i mitt liv fast jag är så ung. Jag har inte följt den ”vanliga” vägen i livet, där man studerar eller specialiserar sig i ämnen på universitet eller i en yrkeshögskola. Även om jag ännu har planer på att studera och få kunskap om våra västerländska synsätt på kroppen och hälsan, känner jag att jag har en större uppgift i mitt liv; att arbeta med holistiska och uråldriga kunskaper om den fysiska och psykiska hälsans samverkan. På samma gång som jag lär mig om dessa kunskaper så märker jag att jag också lär känna mig själv mycket djupare.

Under mina senaste år har jag bl.a. varit nunna och bott i buddhistiska tempel i norra Thailand, gått på retreater, mediterat, studerat tibetansk filosofi i kloster i Himalayabergens områden i Indien och Nepal och övat yoga och meditation i Ashram i Indien, där jag också senare genomfört min utbildning till yogainstruktör. Sedan har jag bott i Guatemalas djungel i ett år, där jag lite längre bort också avgjorde intensiva shiatsu- och reikiterapikurser.

Förutom att ha genomfört kurser och retreater har jag också under samma tid inspirerats av att hjälpa människor i nöd i de områden jag befunnit mig i. Jag har aldrig varit medlem i någon organisation, men tillsammans med andra arbetade jag med välgörenhet, t.ex. ordnade vi en picknic för över 60 kvinnor från en liten by i bergen i Nepal. Där lever de ett hårt liv; kvinnorna har inga rättigheter och barnen gör konst av skräp. De värsta slumområden jag sett i mitt liv i Indien.

Under de åren då jag reste var jag också med och spelade in albumet ”Universal Language” som finns på Itunes. Den innehåller traditionell musik från olika delar av Asien, bl.a. från Mongoliet, Thailand, Indien och Nepal. På samma gång arbetade jag med att skriva artiklar för Ålands Tidningen där jag skrev om mina reserfarenheter.

Sedan jag bosatt mig i Helsingfors har jag arbetat med mitt eget företag som shiatsuterapeut och yogainstruktör. Så länge som jag kan minnas har jag hållit på med hästar och varit mycket känslig för deras beteenden och känslor, därför erbjuder jag shiatsuterapi till dem också. Att arbeta med hästar på det sättet är mycket intuitivt och ofta handlar det inte bara om fysisk terapi, terapin kan t.o.m. hjälpa hästarna att bearbeta eventuella psykiska traumor. Senare har jag också startat Street Food-verksamheten ”Café Tibet” i Hagnäs i Helsingfors, där säljer jag och min pojkvän från Tibet, men som jag träffat i Helsingfors, tibetansk mat. Jag är mycket nöjd med verksamheten, den blev en succé redan efter en månad.

Eftersom jag brinner för att leva mitt liv meningsfullt har jag också varit en aktivist för människorättigheter i Tibet. Många har frågat mig varför jag engagerar mig i detta, men för mig är det en självklarhet. Jag får mycket information från tibetanska nyheter så jag vet hur allvarlig situationen i Tibet är och varför det hålls tyst om det i medierna. Därför är det som en plikt för mig att dela med mig informationen genom evenemang, genom att skriva artiklar, via radion och genom att vara korrespondent på TV-programmet ”Mitt nya land”, som jag arbetar med tillsammans med min pappa som är film- och teaterregissör. Det är en dokumentär om självuppbränningarna i Tibet. Att vara Tibet-aktivist känns inte tungt för mig, däremot känner jag mig mycket inspirerad av det eftersom jag känner att jag gör något mycket meningsfullt.

Med min erfarenhet vill jag säga att man inte ska göra något i livet för att man känner att man ”måste” göra det, men det är viktigt att vara medveten om att vad man än väljer att göra så krävs det hårt arbete för att man ska nå dit man vill i livet. Att hjälpa andra kommer alltid att vara en viktig del av mitt liv och det är det som gör mitt liv meningsfullt. Med hårt arbete och självrespekt kommer alltid en större belöning i slutändan.

Ada