Ge ditt allt för att uppfylla dina drömmar

Jag kommer ihåg då jag och min mamma satt oss ner en dag i slutet av min gymnasietid för att gå igenom vad jag vill göra då jag blir “stor”. Ekonom skulle jag bli och till Hanken skulle jag, för som ekonom kan man ju jobba med vad som helst och var som helst hade jag hört. Perfekt eller hur? Turism och yrkeshögskola blev mitt andra val, men dit ville jag inte egentligen, för jag skulle ju bli ekonom. Till min stora besvikelse kom jag inte in på Hanken varken första eller andra året jag sökte in, trots prepkurser och ett oändligt räknande av utbud- och efterfrågekurvor. Turismlinjen tog däremot emot mig med vida armar. Lite snopen började jag studera turism, men nu kan jag konstatera att inget annat hade varit rätt. Jag brinner för turismbranschen och har i och med studierna och mitt personliga intresse för världen och att resa, upplevt och lärt mig mer än jag någonsin hade kunnat drömma om.

Jag har alltid varit en evig drömmare och optimist. Mina drömmar har varit koncentrerade på idrottsframgångar, framgångar i studierna och arbetslivet samt framgångar i det sociala livet. Min största dröm har ändå alltid varit att se så mycket av världen som möjligt. Resor och extremsporter är det bästa jag vet och att vara en del av nya spännande situationer, kulturer och klimat samt att träffa nya människor är helt fantastiskt, en känsla som är svår att beskriva. Det finns inget bättre än att åka ut på ett dyk i Thailands turkosa vatten bland miljontals färggranna fiskar, eller springa ut i havet med surfbrädet under armen i Australiens fina vågor. För att inte tala om att vandra vid Norges fantastiska fjordar eller äta middag med glada lokala indoneser som stolt berättar om sina liv och upplevelser.

Mina studier och mitt arbetsliv stöder väldigt bra min passion till att resa. I och med kurser i till exempel kulturskillnader och interkulturell kommunikation har jag förstått varför människor agerar och kommunicerar på olika sätt i olika länder. Denna kunskap har hjälpt mig i många situationer med kunder, situationer som annars kunde ha lett till en kulturkrock om jag inte hade haft den kunskap jag har. Kurserna i kulturskillnader var väldigt intressanta, men kurserna i hotellverksamhet är de som totalt fångade mitt intresse, och jag insåg snabbt att hotellbranschen skulle bli min bransch. Dessutom är hotellbranschen global, och så fort man har satt sin fot i en global hotellkedja, är allt möjligt. Och det var precis det jag gjorde.

Fram till idag har jag jobbat inom tre globala hotellkedjor, IHG (Intercontinental Hotel Group), Rezidor Hotel Group och GHA (Global Hotel Alliance). Varje hotellkedja har upp till 30 olika hotellbrand, vilket betyder att jag inom dessa kedjor kan jobba inom så gott som 100 olika hotellbrand, vilket innebär hundratusentals hotell i världen!

Jag har haft lyckan att jobba inom hotellbranschen i sex år nu, på flera hotell i Finland men också i Norge och Australien. Det jag jobbar med, eller min position, är i receptionen och min titel är “Front Desk Clerk”. Mitt jobb handlar i sin enkelhet om att checka in och checka ut, samt hjälpa gäster i hotellet. Men jobbet är i verkligheten så mycket mer. Jag kan vara lycklig på mitt jobb, och det är det som är viktigast för mig. Det som är garanterat med mitt jobb är att en jobbdag aldrig är lik en annan och det är det bästa med mitt yrke.

Medan jag skriver detta inlägg sitter jag än en gång på flygplanet på väg till ännu ett av mina drömresmål och är ett steg närmare mina drömmar. Mitt råd till er alla, som motvilligt sitter och räknar utbud- och efterfrågekurvor just nu, är att våga drömma och att köra 100 % då ni vet vilken dröm ni vill uppfylla.

Sonja