NO H8 – ett inlägg om näthat

 

noh8

Vi på UngInfo har återvänt från sommarferien och jobbar på med en massa nya planer, material och idéer.  En ny föreläsning som våra ungdomsinformatörer erbjuder till skolor heter “Säkert på webben” och handlar om nätetikett och annat som kan vara bra att tänka på då man skriver blogg, hänger på sociala medier eller bara surfar omkring på nätet.

I samband med detta stötte jag på en bok som Europarådet har producerat i samband med Hata inte kampanjen (nohate.se / eivihapuheelle.fi).  Boken kan hämtas som pdf via den ovanstående länken och innehåller många smarta övningar som anknyter till hatprat på nätet men också till vad som är lämpligt att berätta om sig själv på webben och hur man anmäler stötande innehåll osv.

Den svenska kampanjsidan innehåller också rätt så bra utbildningsmaterial för den som bloggar eller modererar ett webbforum eller dylikt.  Du hittar de interaktiva utbildningsmaterialen här.

I samband med “Säkert på webben” föreläsningarna erbjuder vi också en föreläsning av Naima Farah som berättar om sina upplevelser av att driva en populär blogg och vad som kan vara bra att komma ihåg om man driver en egen blogg.