Nåh, vad jobbar du med då?

Frågan man får väldigt ofta när man träffar nya bekantskaper. Först presenterar man sig själv och sedan börjar rumban med att besvara olika small talk-frågor. En av de första frågorna är ”vad jobbar du med?”. Iallafall när man blir tillräckligt gammal att det antas att man inte längre är studerande. Jag hör till de glada unga kvinnors skara som har ett fast jobb och som jag tycker om väldigt mycket.

Nuvarande jobbet

Ja, vad är det som jag gör då? Jo, jag jobbar som förbundsombudsman. Eller som mina finskspråkiga kolleger säger
sött ”fö-bu-bu-bu”. Exakt, titeln säger inte så mycket, men alltså jag jobbar i ett stort förbund med olika ärenden.
Förbundet heter Företagarna i Finland (på finska Suomen Yrittäjät). Dessa ärenden som jag sköter är allt från medlemsservice (medlemsförmåner osv.) till kontakt med media. Jag är även chefredaktör för vår svenskspråkiga medlemstidning. Så jag får göra en massa och lär mig hela tiden något nytt. Som en person som tycker om att utmana mig själv och samtidigt hjälpa andra att lyckas med det de håller på med, så är detta jobb bäst.

En ombudsman är liksom en person som jobbar med ärenden som den är sakkunnig i, och i vårt förbund så hjälper jag då på olika sätt våra medlemmar att lyckas med företagande. På mitt ansvar är att fundera på hurudana utbildningar eller tillställningar våra medlemmar kunde behöva för att lära sig något nytt inom eller bara diskutera företagande.
Jag försöker även skapa sätt så att företagare kunde träffa varandra och därigenom få en positiv känsla av gemenskap och kanske även bra businesskontakter. Mitt ansvarsområde är på ett sätt speciellt, för jag är ansvarig för allt som händer på svenska. Det görs mycket på finska och jag försöker då bygga broar mellan svenskspråkiga och finskspråkiga tillställningar och kommunikation. Så jag jobbar med att skapa så mycket som möjligt åt svenskspråkiga företagare och är ombudsmannen för de svenskspråkiga medlemmarna. Vi har även juridiska ombudsmän hos oss. De bevakar medlemmarnas intressen i lagstiftningsärenden. De är utbildade inom juridik.
Själv är jag till min utbildning Bachelor of Business Administration (BBA). Detta påminner alltså om tradenom-studier, men vi hade som fokus internationell verksamhet samt studiespråket var engelska. Det var för mig väldigt intressant, eftersom jag är väldigt intresserad av hur businessvärlden fungerar samt hade gått den engelskspråkiga International Baccalaureate (IB)-linjen. Alla behöver alltså inte ha IB-bakgrund för att studera på engelska, i inträdesförhöret testas detta.

Studierna

Hur började jag med BBA-studierna? Det var så att jag hade tänkt under gymnasietiden att jag ska utomlands och studera. Min syster hade studerat i London och jag var övertygad att jag skulle också göra det.
Sedan så ändrade jag mig. Jag ville hellre stanna i Finland. Tyckte att det finns superbra utbildning här och ännu gratis. Man kan vara internationell även i sitt eget hemland. Problemet var dock det att jag inte kunde bestämma mig för vad jag ville studera. Universitet eller yrkeshögskola? Så det blev ett mellanår efter gymnasiet för att fundera på vad jag vill satsa på. Inträdesförhör till universitet är inte helt lätta – om jag skulle söka dit. Det blev då ett mellanår till, för det var så otroligt kul att jobba. Så efter två år så bestämde jag mig att söka till finska handelshögskolan, som kallas Kauppis, och den svenska, Hanken. Läste och läste samt gick en prepkurs. Sen märkte jag att egentligen så vill jag kanske inte till Hanken eller Kauppis. Jag vill något annat. Då sökte jag till Arcada både restonom, tradenom och BBA-linjen.
Alla verkade intressanta.

En orsak till varför jag valde sedan Arcada var det att där kan man studera massor med olika saker, så där finns också massor med olika typer av människor. Allt från ergoterapi- till ingenjör-studerande. Studietiden var superspännande och det var egentligen därför jag jobbar med det som jag jobbar med. Det var studiepolitiken som slukade mig med alla de superspännande möjligheterna att påverka studiemiljön och viljan att skapa en bättre framtid för studerande.
Så jag blev aktiv inom min ämnesförening, Arcadas studerandekår. Därifrån kom jag upp till nationella förbundet SAMOK och jobbade plötsligt heltid med studiepolitik. Lärde mig mycket om föreningar, förbund och frivilligarbete
samt organisationsvärlden. Så efter att jag blev klar med mina studier så var min karriärväg ganska klar för mig.
Att jobba för att hjälpa andra är något som motiverar och inspirerar mig.

Summa summarum, ta din tid för att fundera på vad du vill göra. Man får ångra sig, men kom ihåg att se ändå framåt. Du kan uppnå vad som helst och kom ihåg att njuta under vägen!

Armi Murto

Bachelor of Business Administration från Arcada
Jobbar som förbundsombudsman på förbundet Företagarna i Finland