Sångerska, låtskrivare, sångpedagog och mångsysslare

Jag visste redan som liten att jag skulle sjunga och hålla på med musik. Som liten var det artisteriet som lockade mest, att få sjunga och stå på scen. Nu över 10 senare så är det mycket annat i musiken som också intresserar.

För tillfället är jag bosatt i Stockholm och frilansar som sångerska, jobbar också som sångpedagog flera kvällar i veckan med individuell undervisning och har även en seniorkör. Utöver det så arbetar jag även extra i en skoaffär.
Efter högstadiet var det musikstudier som gällde. Först gick jag en ettårig musiklinje i Vasa vid Fria Kristliga Folkhögskolan. Där fick jag uppträda mycket och blev av med min “scenskräck”. Sen gick jag tre år vid Yrkesakademin i Jakobstad på Pop/Jazzlinjen och fick grundexamen i musik. Därefter tog jag ett mellanår och jobbade hårt med musiken vid sidan av ett arbete i affär. Då förgyllde jag en av mina drömmar om att starta ett band med eget skrivet material. Bandet hette Iris Mae och vi skrev musik tillsammans, gjorde spelningar och en egen skiva.

Efter mitt mellanår åkte jag iväg till USA för att studera musik vid Berklee College of Music. Där stannade jag två år
och återvände sedan till Finland där jag studerade två år vid Novia i Jakobstad och där blev jag utexaminerad sångpedagog / musiker våren 2011.

Under hela min studietid så gjorde jag regelbundet spelningar med olika musiker i Österbotten och skaffade mig snabbt erfarenhet i yrkeslivet. Jag tackade alltid ja till spelningar vilket ledde till att jag blev tillfrågad allt oftare att hänga med och sjunga på diverse event såsom bröllop, firmafester, pubkvällar etc.

2010 deltog jag i finska melodifestivalen och kom på 2:a plats. Detta ledde till ännu flera efterfrågningar och artisteriet var i full gång. Tack vare medverkan i eurovision fick jag även min musik spelad på radion vilket var ytterligare en dröm som uppfylldes. Jag började jobba på en egen skiva som slutligen kom ut sommaren 2012. Det är nog alltid detta jag drömt om som sångerska, att få ge ut egen musik och framföra den live. Jag gillar också att framföra andras musik men det är nog den egna musiken som jag brinner mest för. Om man vill arbeta heltid som sångerska / artist så är det dock inte så självklart att det ska lyckas om man enbart vill framföra eget material. Får man ett stort genombrott som artist är det inga omöjligheter men annars krävs det att man tar lite olika jobb här och där.

Min vardag och mina jobb består nu av ett pussel med olika jobb. Spelningar på olika håll, undervisning, extraknäcker i affär m.m. Jag trivs med att ha ett varierande arbete. Under studietiden försörjde jag mig mestadels på spelningar men detta ledde också till att de flesta helger var uppbokade vilket inte kändes hållbart för mig i längden. Just nu så försöker jag hålla mitt låtskrivande i fokus. Tyvärr så får jag ju inte betalt för att sitta hemma och skriva musik, vilket är ett litet dilemma när man vill vara kreativ. Jag försöker pussla så gott jag kan så det inte ska bli lidande och småningom börjar jag bli redo att ge ut nytt material.

Mitt arbete kommer alltid att gå till största del i musikens tecken. Vilka jobb som kommer och vad som leder till vad är ju alltid oklart, vilket i mina ögon är intressant. Den ena spelningen är aldrig den andra lik, min musiksmak ändrar till och från, mitt eget material är i så många olika stilar att jag länge fått söka efter vad som egentligen är min stil, vilken musik som faktiskt ligger mig närmast hjärtat. Nu börjar saker och ting klarna men ett långt sökande har det nog varit för mig. Att hitta vad jag vill göra inom musiken och under vägens gång har jag testat en hel del olika. Jag har sjungit pop, jazz, rock, progressivt, soul, ja verkligen allt.

Ibland under vägens gång har jag också kunnat tvivla, funderat över mitt val men svaret blir alltid det samma – självklart är det detta jag ska göra, det är ju det här jag brinner för. Inte alltid en lätt väg men helt klart värt det!
Mitt hjärta finns i musiken. För er som vill satsa på musiken så vill jag uppmana er att våga testa på allt, tacka ja till det mesta. Det ena leder oftast till det andra som man brukar säga. Jag har också alltid tagit mig an uppgifter fastän jag kanske inte varit helt säker på om jag ska klara det eller ej. I dessa situationer utvecklas man som mest.

“Inget vågat, inget vunnet” så kör pååå bara!
Nina Lassander