Lita på magkänslan och våga göra det som känns rätt

Just nu sitter jag på tåget från Strasbourg tillbaka till Bryssel. Europaparlamentet har under veckan fattat många beslut. Besluten har handlat om allt mellan en europeisk bankunion och konsumentskydd till fiskeriavtal med Madagaskar och användningen av tunntunna plastpåsar. Utanför tågfönstret betar kossorna på de franska åkrarna och rypsfälten blommar klargula. Inne i tåget sover de flesta efter en tung vecka med långa dagar.

Jag hade inte en klar plan på att jag skulle jobba i politiken. Skulle någon ha berättat för mig i gymnasiet att jag 10 år senare både är politiker och jobbar i Europaparlamentet, skulle jag knappast ha trott på den här någon. Jag läste lång matematik, tog alla kurser i biologi och geografi. Jag läste till och med många extra kurser fysik. Till skillnad från andra samhällsvetare läste jag inte en enda extra kurs i samhällslära eller historia. Jag hade inte en blek blå aning om vad jag ville bli.

Det som alltid har inspirerat mig är att få påverka den omgivning jag är i. Jag har påverkat i scoutingen, i elevkåren,
i ämnesföreningen vid universitetet, i studentkåren, i ungdomspolitiken och i kommunalpolitiken. Nu får jag vara med och påverka på det europeiska planet. Den här viljan att få påverka gjorde att jag sökte in till samhällsvetenskapliga linjen vid Åbo Akademi. Men jag sökte också in på miljöbiologin. Båda kändes som alternativ jag bra kunde tänka mig att lära mig mera om.

Jag har ofta gått på magkänslan i mina vägval. Det som känns rätt har jag gjort, sökt till eller ställt upp för.
Min mamma är min förebild då det gäller att välja sin väg. Mamma är en diplomingenjör som arbetat i trädgårdsbranschen, resebranschen, med logistik, som egenföretagare och konsult. Hon har gjort det som känns rätt och inspirerar, så länge det känns rätt och inspirerar. Jag hoppas jag har samma mod som min mamma att byta bort från det jag gör om jag inte trivs eller känner att jag inte längre kan tillföra något.

En viktig detalj i det här är ändå att det ofta kan öppna fler dörrar om du har en examen i bakfickan. Det behöver inte vara den rätta, men en examen är ändå ett bevis på att du har bredare kunskap inom ett område och har slutfört dina studier. Därför visste jag att jag först tänker slutföra mina studier och sedan se vart livet för.

För tillfället trivs jag alldeles otroligt bra och tänker inte frivilligt byta bort från mitt jobb ännu.
Jag jobbar i Europaparlamentet i Bryssel. Jag är Europaparlamentariker Nils Torvalds specialmedarbetare och hjälper honom i hans politiska arbete. Fast arbetsdagarna lätt blir väldigt långa så känns det inte så tungt då det är så väldigt intressant och roligt!

Våga göra det som känns rätt i stunden. Våga lita på magkänslan. Livet är så mycket roligare då du trivs med det du gör!

Beata Björkvall
Specialmedarbetare för Nils Torvalds (SFP)
Politices magister i offentlig förvaltning från Åbo Akademi