Bli Någon när du blir stor

Under ett abi-info som jag höll en gång ställde en tjej frågan:
-Vad händer om man söker in, kommer in och studerar ett år och sedan upptäcker att det inte är vad man vill göra?
Då har ju man ju slösat ett helt år i onödan!

Min teori här går nog stick i stäv med tjejens slutsats. Jag tror nämligen att inget vi gör kan vara slöseri med tid.
Det som jag är idag är summan av alla misstag och fördelaktiga beslut, motgångar och framgångar jag gått igenom. Allting har varit hemåt på något sätt eftersom jag har lärt mig nånting varje gång. Ibland kanske lärdomen har varit
att det här skulle jag inte göra en gång till, men då vet jag ju åtminstone det!

Idag jobbar jag som sångpedagog. Vägen hit har varit rätt lång och krokig inser jag nu då jag tittar bakåt.
Som liten hade jag aldrig ett drömyrke. Det fanns liksom inget som jag kände att jag ville jobba med. Många tyckte att jag borde bli musiklärare men jag ville inte jobba med mitt stora intresse utan ha det som hobby. Efter gymnasiet
tog jag ett mellanår, läste lite konsthistoria och teatervetenskap på öppna universitetet och sökte in på konsthistoria följande vår. Missade antagningen med mindre än ett helt poäng. Följande vår sökte jag in till Soc&Kom på journalistik. Varför har jag ingen aning om idag… Blev inte antagen där heller, som tur! De flesta av mina kompisar hade redan studerat i några år och jag kände att jag halkade efter. Behövde komma bort och hamnade av en slump på en folkhögskola i Pargas på en linje som kallades Show&Entertainment. Där nånstans började tanken ändå gro att börja göra nånting med musik på allvar. Året hade gett mig välbehövligt perspektiv på tillvaron trots att det bara var dryga 200 km bort från Helsingfors.

Okej, jag skulle studera musik. Så långt hade jag kommit. Jag sökte in till Sibelius Akademins utbildning för musiklärare (musikfostran) och efter att ha jobbat hårt ett år med förberedelser till inträdesprovet blev jag antagen. Nånstans på vägen under studierna började intresset för sångpedagogik att växa sig allt tydligare och efter utbildningen på SibA gjorde jag ännu en 3-årig kompletterande utbildning i Köpenhamn (Complete Vocal Institute).

Nu har jag studerat färdigt -för en tid i alla fall -och jobbat några år heltid med det som jag till slut blev när jag blev stor. Men just nu känner jag att resan bara har börjat. Det finns så mycket jag ännu skulle vilja lära mig och varför inte studera nån gång. Psykologi, inredningsarkitektur, scenkonst, språk. Listan är lång. Och jag inser nu att det enda jag slösat tid på är fundera på VAD jag skulle bli och inte VEM. Alla mystiska sommarjobb och extraknäck har gett mig fantastiska erfarenheter som gjort mig till den jag är idag både privat och professionellt.

Mitt tips till dig som just nu håller på att klura ut vart du ska ta vägen efter grundskolan eller gymnasiet är:
Ha inte så bråttom! Gör nånting -vad som helst -som du känner att ger nånting åt dig just här just nu.
Jobba som kvällsvaktmästare, studera till läkare eller res världen runt. Bara det känns meningsfullt just nu.
Du kommer garanterat att lära dig nånting som formar dig till den du kommer att bli när du blir stor!

Emilia Skaag
Sångpedagog och auktoriserad lärare i CVT