Fitball gav mig jobbet

För att få inspiration för den här bloggen bläddrade jag bland tidigare inlägg, och snubblade över Krista Simbergs text som publicerades för några veckor sedan. Hon har titeln Executive Producer för European youth Parliament, medan jag jobbar som redaktör och programledare på Radio X3M och X3M-tv. Och då har vi studerat samma ämne!

Det är just det här som är styrkan med att läsa ett ämne som statskunskap. Det kanske känns lite ångestfyllt i början att ta sig an ett huvudämne som inte ger ett direkt jobb. Från bilmekanikerlinjen examineras bilmekaniker, och studerar du medicin blir du läkare. Men vad gör en statsvetare? Det finns inget givet yrke som en politices kandidat eller magister kan söka sig till. Men det här är samtidigt ämnet styrka. Så länge du är intresserad av samhälleliga frågor kan du börja studera utan att ha en aning om vad du vill bli som stor, och så kan du i lugn och ro bekanta dig med utbudet av kurser och biämnen, och förhoppningsvis kristalliserar sig din framtid längs med.

Jag hade ingen aning om vad jag skulle bli som stor när jag började studera statskunskap, men jag började också intressera mig för journalistik och sökte och blev antagen till linjen så att jag kunde avlägga journalistik som stort biämne. Jag sökte jobb på YLE redan under mitt andra studieår. Utan att någonsin ha frågat mina förmän på Radio X3M som skötte min arbetsintervju, tror jag att det var två saker som gav mig jobbet. För det första försökte jag vara personlig, och berättade därför (säkert lite för länge) om min dåvarande hobby, fitball. Det är alltså inget konstigare än jumppa med en stor boll. Men jag tror att jag vann på att öppna upp lite mer om mig själv och berätta om min obskyra hobby, istället för att försöka hålla mig överprofessionell och bara tala om studier och meriter. Det andra som säkert var till min fördel var att jag sökte ett jobb inom journalistik med ett huvudämne som statskunskap. På en redaktion behövs det förstås människor som studerat journalistik som huvudämne, men lika viktigt är det att det finns folk som kan jobba som journalister och som har ett specialiseringsområde.

Så vill du bli journalist skulle jag säga att det absolut viktigaste är att du har studerat något, och att du har ett intresse för att lära dig att uttrycka dig själv på många olika sätt. Fördelen med att studera journalistik är att du får ett starkt språk och lär dig att uttrycka dig, fördelen med något annat som huvudämne är att du då högst antagligen har ett område som du behärskar bättre än dina kolleger. Huvudsaken är säkert att du har studerat något, och att du också slutför de här studierna. Också jag avbröt studierna och höll paus på flera år, men till sist tog jag mig i nacken och fixade min kandidatexamen. Har du en examen är du attraktiv på arbetsmarknaden, men framför allt kan du vara fruktansvärt stolt över dig själv eftersom du slutfört något stort.

Isa Mårtensson
Redaktör & programledare
Radio X3M, X3M-tv