Hattdagen

Finlands Svenska Skolungdomsförbund firar sin årliga hattdag nu på fredagen 7.2

Så här skriver FSS om evenemanget: Den årliga Hattdagen knackar på vår dörr än en gång och FSS önskar att istället för att hälsa på den genom att lyfta på er hatt, så låter ni er huvudbonad vila bekvämt på er skalle. Om det inte befinner sig en sorts huvudbonad på ert huvud, så se till att det finns när ni bemöter Hattdagen.

“Ta av dig mössan är” en fras som elever ofta får höra av lärare eller annan skolpersonal. Den eviga hattvisten, har väckt frågor om elevernas rättigheter. FSS arbetar för elevers rättigheter och firar därför Hattdagen, då elever uppmuntras till att ha hatt på i skolan som symbol för att elever ska få ha sina rättigheter

Vi uppmuntrar elevkårsstyrelserna i skolorna att ordna ett litet jippo i skolan till ära av Hattdagen. Ni kan även ta foton på er själva och era kompisar med era fabulösa hattar på er och publicera dem med hashtagen #hattdag14. Vi önskar att så många som möjligt (elever, skolpersonal och statyer) har på sig en hatt av något slag för att sprida hattens glädje så effektivt som möjligt.

Hattdagen kan man läsa mera om på hattdagens facebook evenemang.

Här på respektbloggen tycker vi att skolan skall vara en plats fri från diskrimination där ungdomar får lära sig om demokrati och mänskliga rättigheter.  Hattdagen är mycket mer än en finurlig fingervisning till ålderdomliga lärare.  Det finns ingen lag på att elever inte får ha något på huvudet i skolan, i själva verket skulle det nog uppfattas som diskrimination om man förbjöd bruk av kippa, shtreimel, sheitel, hijab, turban, taqiyah, qeleshe eller något av det otal andra kulturella och religiösa huvudbonader som förekommer.  I och med detta känns det nog aningen lustigt att en lippis eller mössa skall vålla så mycket problem i skolan.

Om skolans ordningsregler förbjuder dylika huvudbonader må saken vara så men vi vill ändå påminna att ordningsregler som eleverna inte har haft något inflytande över inte kan uppfattas som särskilt legitima.  (Om detta påstående upprör någon kan det vara fiffigt att läsa igenom Barnkonventionen, samt fästa särskild uppmärksamhet på artikel 12.)

Med dessa ord uppmanar vi alla som jobbar i en skola, elever och lärare att fira hattdagen med en galen huvudbonad och gemensamt diskutera hattar historiskt, kulturellt och religiöst samt vikten av att bete sig som folk genom att visa respekt inför varandras klädstil oavsett vad den baserar sig på.